1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Özgür-Der üyeleri ve Özgür-Der Üniversite Gençliği Suriye’de çocuklarla buluştu
Özgür-Der üyeleri ve Özgür-Der Üniversite Gençliği Suriye’de çocuklarla buluştu

Özgür-Der üyeleri ve Özgür-Der Üniversite Gençliği Suriye’de çocuklarla buluştu

Özgür-Der mensupları Suriyeli çocuklar ile sınırda bir araya gelerek yardım faaliyetlerinde bulundu.

14 Nisan 2021 Çarşamba 16:55A+A-

HAKSÖZ HABER

İdlib bölgesinde bulunan Hatice Uzuner okulunun açılışı için Suriye’ye  giden Özgür-Der üyesi Zehra Türkmen, Özgür-Der Üniversite Gençliğinden Rümeysa Özperk, Vildan Bilgin, Zehra Emen ve Yasemin Şeyma Şen  ilk olarak bölgede bulunan kamplara ziyaret gerçekleştirdiler. Bu ziyaret esnasında kamplarda yaşanılan zorluklar ve verilen yaşam mücadeleleri gözlemleme imkanı elde eden kardeşlerimiz  kamplarda yaşayan aileleri ziyaret edip, özellikle  kadınlarla sohbet ederek onların maddi ve manevi ihtiyaçlarını tesbit etmeye çalıştılar.  Aynı zamanda kamplarda hayata tutunmaya çalışan çocuklarlada oyunlar oynayarak onların bir nebzede olasa eğlenceli vakit geçirmesine imkan sağladılar.

img-3440.jpg

Ziyarete ilişkin Özgür-Der üyesi Zehra Türkmen şunları ifade etti:

Suriye Halkı 10 yılı aşkın bir zamandır oldukça zor günler yaşıyor. Katil Esed ve askerleri tarafından bugüne kadar bir milyondan fazla insan acımasızca katledildi. Milyonlarca insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Maalesef on milyondan fazla insan ise yardıma muhtaç.

Suriye halkı her geçen gün açlık, susuzluk ve yoksulluk çitlerine doğru sürülmekte… Ve ne yazık ki bunca katliam, acı, yokluk ve yoksulluk karşısında tüm dünya halkları üç maymun rolüne bürünmeyi kendine ahlak edinmekte direniyor.  

Ancak dünya sessiz kalsa da Müslümanlar olarak tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu adaletsizliğe, zulme, haksızlığa karşı sesimizi yükseltmek ve aynı zamanda ümmet olma bilinciyle üzerimize düşeni gücümüz oranında yerine getirmekle yükümlüyüz. Bizlerde bugün bu niyetlerle kardeşlerimi ziyarete geldik. Ancak şu bir gerçek ki özellikle kadınlar ve çocuklar açısından Suriye’de yaşamak oldukça zor. Yaşam yükü ağır olan bu kadınlar, sırtlarında koca bir dünyayı taşıma mücadelesi veriyorlar. Sıkışmışlığı en çok onlar yaşıyor. 

Çadırlarda, küçük evlerde, soğuk ve çamurlu havalarda hayatın ne kadar zor olduğunu bakışlarından hissediyorsunuz.

Bu açıdan kardeşlerimize destek olmak, onların yaralarına merhem sürmek hepimizin sorumluluğu.”

Özellikle Ramazan ayının gelmesiyle kumanya ihtiyacının öncelikli olduğunu belirken Türkmen bunun yanında binlerce kardeşimizin  günlük iftar yapabilmesi için 20 TL gibi ufak bir meblağ olan iftar bedelinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca kadınlar için hijyen malzemesi, yetim çocukların aylık giderlerine destek olmak, kurban bağışı gibi yardımlarımızın her birinin ayrı bir değeri olduğunu vurguladı. 

img-3600.jpg

Yapılan kamp ziyeretlerine ilşkin Özgür-Der Üniversite Gençliği’nden Zehra Emen ise düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi: “Babiska, Atme ve İdlip başta olmak üzere Suriye’nin birçok bölgesinde Türkiye öncülüğünde yardım kuruluşlarınca biriket evlerden oluşan kamp alanları ve tesisler inşa edilmiş ve halihazırda yenileri inşa edilmekte. Ziyaretimizin ilk günü Özgür-Der ve Fetih-Der’in çabalarıyla inşa edilen kamp alanlarını gözlemleme imkanı bulduk. Abdülhamit Han Yetim Yaşam Merkezi’nde yetim çocuklarla bir araya geldik. Hayır sahiplerince bağışlanan sadaka kurbanları kestik.

Çocukların samimi ve sahiplenici tavırlarının aramızda kurduğu şefkat ve kardeşlik bağı ile anlaştık, gülüştük. Somut ve zihni mesafelerin arttığı, Ramazan’da dahi ümmet olma bilincini hissetmenin zorlaştığı günlerde kilometrelerce ötedeki bu kardeşlerimizin bizleri içten kucaklayışları ve ‘es-selam’ çatısı altında birleşmek yüreğimizi ısıttı. Şükürsüzlük ve tatminsizliğin standart hayat şartlarında dahi revaçta olduğu günümüzde birçok temel ihtiyaçtan dahi mahrum ancak hala neşeli, umut ve muhabbet dolu bu kardeşlerimiz ellerinde sımsıkı sarıldıkları Kur’an’ları ile çok şey anlattılar...”

img-3831.jpg

Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına Hatice Uzuner Okulu'nun açılışını yaparak devam etti.  Okul açılışında Çocuklar için ufak bir şenlik düzenlendi.  Şenlikte çocuklara patlamış mısır ikramı, çikolata, şeker ikramı ve oyuncak dağıtımı yapıldı. Kız çocuklarına yönelik olarak kuaför standı kurularak, çocukların saçları tarandı . Daha sonra ise çocuklar kendileri için hazırlanan top havuzunda keyifli vakit geçirdiler.  

Gerçekleştirilen şenlik programına ilişkin Özgür-Der Üniversite Gençliği’nden Rumeysa Özperk şunları   dile getirdi: “Hatice Uzuner okulunun açılışı; elimizde çuvallar dolusu balonlarla okulun kapısından giriş yaptığımız da tüm gözler merakla bize doğru doğruldu. Ve hazırlıklar tamamlanana kadar tüm çocuklar bahçenin kapısından bize baktılar. Bizler de o, sırada Kuaför atölyesi pamuk şeker ve patlamış mısır atölyesi, şekerleme atölyesi, oyuncak atölyesi ve sosis balon atölyesinin hazırlıklarını tamamladık. Ve işte o an gelmişti kapıları açıp çocukları içeri almaya başladık önce kuaför atölyemizde kızlarımızın saçlarını tarayıp yeni tokalar taktık. Ardından oyun odasında top havuzunda istedikleri gibi eğlendikten sonra atölyelerde bulunan ikramlarını alıp ablalarının sosis balondan yaptıkları şapkayı takıp koşarak bahçeye gittiler. Ve çocukların muhtemelen ilk şenlik deneyimleri oldukları için çok şaşkınlardı ama mutlu olmaya alıştıkça önce yüz sonra da gözler gülmeye başladı. Daha sonrada tüm çocuklarla beraber onlar için kesilen sadaka kurnabları ile hazırlanan yemek sofrasına oturduk. Hayatta yediğimiz en güzel ve en keyifli yemekti diyebilirim.”

Yemeğin ardından Muhammed Mursi Yetimhanesi bahçesinde yetim çocuklarımızla bir araya gelen kardeşlerimiz çocuklarla  ip atlama, yüz boyama, top oynama, çuval yarışı, yakalamaca gibi eğlenceli etkinlikler gerçekleştirdiler.

img-4024.jpg

Gerçekleştirilen yetimhane ziyaretine ilişkin Özgür-Der Üniversite Gençliği’nden Yasemin Şeyma Şen düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi: “Suriye’de yetimhanelerde yaşayan çocuklarla buluştuğumuzda her biri bize kucak dolusu sarıldı. Sanki uzun zamandır bekledikleri misafirleri gelmişcesine yüzlerinde gülümsemeler belirdi. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen gülmeyi hala unutmamış, kalbi cıvıl cıvıl çarpan çocuklarla bir arada olmak umudumuzu yeniden yeşertmemizi sağladı. Unutamadığım bir anım ise; yemek ikramı yapılan çocukların arasına oturduğum an her biri yemeklerinden bir parça alıp bana uzattı ve ısrarla yememi istediler. Paylaşmayı ve kardeşlik bilincini ne denli yüreklerinde taşıdıklarını bir kez daha görmüş oldum. Suriye’de çocukların gülümsemelerine şahit oldukça yüzlerini güldürmemiz gereken ne kadar çok çocuğun bizleri beklediğinin farkına vardım. Bizler oraya çocukların yüreklerine dokunabilmek için gittik ama baktık ki en çok onlar bizim yüreklerimize dokunmuşlar. Son olarak ise sınırların çizgilerle çizilen beşer bir unsur olduğunu, asıl sınırın ise kalplerde çizildiğini orada hissettim. Çizgilerle çizilen sınırları aşıp oradaki kardeşlerimize ulaşabilmek zor değil fakat kalplerde çizilen sınırları aşabilmek bir hayli zor. Kardeşlerimize uzanacak hayırların kalplerdeki sınırlara takılmadan, kardeşlik bilinci ile devam etmesini Rabbimden niyaz ediyorum.”

img-8555.jpg

Suriye ziyaretine ilişkin Özgür-Der Üniversite Gençliği’nden Vildan Bilgin kardeşimiz ise şunları vurguladı:

“Özgür-der Üniversite Gençliği olarak gerçekleştirdiğimiz Suriye ziyareti bana çok şey öğretti ve üzerine düşündükçe öğretmeye de devam ediyor. Suriye sınırına girdiğimiz andan itibaren buradaki hayatın bizim hayal edebildiğimizden çok daha zor ve farklı olduğunu farkettim. Toz toprak içindeki Suriye sokakları, yaşadıkları zorluklar yüzlerine yansımış insanlar, yıkık dökük evler, her şeye rağmen gözlerinin içi gülen çocuklar ve şahit olduğumuz bir sürü şey bende uzun zamandır hissetmediğim bazı duyguları uyandırdı. Ümmetin çocuklarının yüreğine dokunmanın bu denli önemli olduğunu görmüş oldum. Çocukların yüzündeki gülümsemeye sebep olmak, onlara belki önceden hiç yaşamadığı şeyleri yaşatmak, onlarla koşup eğlenmek, çok kısa bir süre bile olsa duygusal bir bağ kurmak çok güzel ve özeldi benim için. Okul açılışında gerçekleştirdiğimiz şenliğin sonlarına doğru çocukların bize gitmeyin demesi, türkçe seni seviyorum demeleri, vedalaşırken sarılıp öpmeleri, hediye ettiğimiz her şeyi bizimle paylaşmak istemeleri beni çok çok etkiledi. Bu ziyaret sonrası elimizde şükredilecek nimetlerin sayamayacağımız kadar fazla olduğunu farkettim. Allah bize elimizdeki nimetlerin şükrünü eda edebilmeyi nasip etsin ve oradaki kardeşlerimizin yüreğine madden ve manen daha fazla dokunabilmeyi nasip etsin.”

Ziyaretlerinden dolayı kardeşlerimize teşekkür ediyor ve Suriyeli kardeşlerimizin her zaman yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

İrtibat: 0531 795 13 71 - 0545 471 93 67

Hesap Adı: Fetih İnsani Yardım Derneği

IBAN: TR34 0001 0006 8678 8607 9750 17

img-3854.jpgwhatsapp-image-2021-04-14-at-12-32-01-1.jpegwhatsapp-image-2021-04-14-at-12-42-09.jpeg

HABERE YORUM KAT

6 Yorum