1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Özgür-Der: ABD Baskısına Boyun Eğmeyin!
Özgür-Der: ABD Baskısına Boyun Eğmeyin!

Özgür-Der: ABD Baskısına Boyun Eğmeyin!

Özgür-Der, Bin Ladin’in damadı olduğu iddia edilen ve bir aydır Türkiye’de tutulan Süleyman Ebu Gays hakkında açıklama yaptı.

26 Şubat 2013 Salı 16:15A+A-

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, El-Kaide ile irtibatlı olduğu iddiasıyla yaklaşık bir aydır Ankara Emniyeti tarafından Yabancılar Şubede alıkonulan ve avukatıyla görüştürülmeyen Süleyman Ebu Gays hakkında bir açıklama yaptı. Kaya, açıklamada yaşanan hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi gerektiğini belirterek ABD’ye teslim edilmesi ihtimali hakkında kaygılarını dile getirdi ve yetkilileri göreve çağırdı.

Türkiye, Süleyman Ebu Gays Konusunda ABD Baskısına Boyun Eğmemeli,

Hukuk Kurallarını Çiğnememelidir!

26 Şubat 2013

Türkiye’nin el-Kaide örgütü ile irtibatlı olmak ithamıyla gerek kendi vatandaşlarının gerekse de başka ülkelerden değişik sebeplerle Türkiye’ye gelmiş, sığınmış insanların sistematik bir tarzda mağdur edildiği bir ülke haline geldiğini üzüntüyle gözlemliyoruz. Batı medyasının sansasyonel yayınları ve başta CIA olmak üzere yabancı ülkelerin istihbarat servislerinin yönlendirmeleriyle haklarında hiçbir somut suç isnadı olmaksızın pek çok insan aleyhinde “terörizm” yaftasıyla kamuoyu oluşturulmakta ve devamında ağır hak ihlalleri yaşatılmaktadır.   

1956 doğumlu Kuveyt vatandaşı Süleyman Ebu Gays, bu durumun son örneğini oluşturmaktadır. 29 Ocak 2013 tarihinden bu yana Ankara’da Yabancılar Şube Müdürlüğünde tutulan Süleyman Ebu Gays’a neden ve ne kadar burada tutulacağına dair hiçbir bilgi verilmemekte, ayrıca avukatıyla irtibat kurması engellenmektedir.

Süleyman Ebu Gays hakkında Türkiye basınında çıkan haberlerde Usame bin Ladin’in damadı olduğu vurgusuyla birlikte adeta otomatik bir biçimde “suçlu” algısı oluşturulmuştur. Aynı haberlerde CIA’nın Türkiye’den bu kişiyi ABD’ye teslim etmesini talep ettiğine ilişkin bilgiler de yer almıştır. Türkiye’ye İran’dan sahte pasaportla girdiği gerekçesiyle Çankaya’da kaldığı otelde gözaltına alınan Süleyman Ebu Gays hakkında çıkarıldığı mahkeme tarafından verilen kararda kendisinin Türkiye aleyhine herhangi bir eylem hazırlığı içinde olmadığı, Suudi Arabistan’da bulunan eşinin yanına gitmeyi amaçladığı ve ABD’ye teslim edilemeyeceği belirtilmiştir.  

Bu karara rağmen Süleyman Ebu Gays’ın serbest bırakılmamasını anlamak mümkün değildir. Ortada herkesi bağlaması gereken bir mahkeme kararı bulunmasına rağmen adı geçen kişinin Yabancılar Şubesinde bir tür tutuklu olarak alıkonulması hukukun çiğnenmesidir.

Bundan daha vahimi ise Süleyman Ebu Gays’ın durumunu öğrenmek ve kendisine hukuki planda yardımcı olmak için başvuran Avukat Selahattin Karahan’ın hiçbir gerekçe gösterilmeksizin Ebu Gays ile görüştürülmemiş olmasıdır. Ankara Yabancılar Şubesi tamamen keyfi bir tutumla yanında yeminli tercümanla birlikte Ebu Gays’la görüşmek için 4 ve 5 Şubat tarihlerinde iki defa Ankara Emniyetine adı geçen kişiyle görüşme talebinde bulunan Av. Selahattin Karahan’ın müracaatını reddetmiştir.

Süleyman Ebu Gays herhangi bir suç işlememesine rağmen yaklaşık bir aydır bir tür tutuklu konumunda tutulmakta, adeta hukuksuz bir biçimde cezalandırılmaktadır. Bu kişi sanık ya da suçlu konumunda olmadığına göre derhal serbest bırakılmalı, en azından kendisine üçüncü bir ülkeye gidebilme hakkı tanınmalıdır. Bundan da önce kişinin hukuki durumunu netleştirebilmek ve daha fazla mağduriyet yaşamamasını temin için bir an önce avukatla görüşebilmesi sağlanmalıdır.

Hakkında ABD’nin kendisini Türkiye’den talep ettiğine yönelik iddialar bulunan bu kişiyle ilgili kaygılarımızı kamuoyuna iletiyoruz. Türkiye Hükümeti ABD’nin baskısına asla boyun eğmemeli, Süleyman Ebu Gays’ın teslim edilmesi gibi vahim bir insanlık suçuna imza atmamalıdır.

Avukatının ısrarlı müracaatına rağmen üç haftadır Ebu Gays’ın avukatıyla görüştürülmemesinin hukuksuzluk olduğunun altını çiziyor, Ankara Emniyetinin takındığı bu keyfi ve ketum tutumla ilgili olarak İçişleri ve Adalet Bakanlığını göreve çağırıyoruz.

Rıdvan Kaya
Özgür-Der Genel Başkanı

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum