Kitaplık

Mart 2018A+A-

Kaderin Sırrını Anlamak / Cağfer Karadaş / Otto Yayıncılık / Şubat 2018

İlahiyatçı yazar Cağfer Karadaş, kader kavramının anlam çerçevesini disiplinler arası bir çalışmayla okuyucuların düşünce dünyasına sunuyor. Karadaş, alın yazısı ve ilahi yazgı gibi çeşitli isimlendirmelere sahip olan bu kavramı hem felsefi hem kelami boyutlarıyla incelerken Sünni akaidin genel çizgilerini de tekrardan vurguluyor. Aslında bütün semavi dinler için üzerinde en çok tartışma yaşanan kavramlardan birisi olan kader kavramı yaratıcının yarattıkları ile ilişkisi göz önüne alındığında tarih boyunca düşüncenin akışına yön vermesi itibariyle üzerinde daha sık düşünülmesi gereken olgulardan birisi olarak önümüzde duruyor. İnsanın gelecek kaygısı ve iradede bulunan bir varlık olarak kader ile ilişkisi, özgürlükçü ve determinist yaklaşımların temel problematiği olarak gözüküyor. Cağfer Karadaş bu eseri ile kavramın tarihsel ve güncel yerini ve tartışmanın nasıl odak noktası haline geldiğini inceliyor.

Seyir Günlüğü / Süleyman Ceran / Okur Kitaplığı / Şubat 2018

Eğitimci-yazar Süleyman Ceran, Ali Emre’nin başını çektiği Sivas menşeli Edebi Pankart dergisi kadrosunda yetişen isimlerden birisi. Ceran’ın sinema ve filmler üzerine makalelerin toplandığı “Seyir Günlüğü” kitabı yerli ve yabancı birçok film ve sinemacının hikâyesini bizlere sunuyor. Sinema alanında cenahımızda yaşanan “eser kıtlığına” çare olabilecek kapasitede derli toplu bir çalışmanın yayınlanmasını görmek bizleri epeyce heyecanlandırdı. Süleyman Ceran’ın ortaya koyduğu çaba bu açıdan gerçekten takdire şayan bir yerde duruyor. Peki,kitapta kimler var diye soracak olursak: N. Bilge Ceylan’dan Martin Scorsese’ye, Mustafa Akkad’dan Asghar Ferhadi’ye kadar birçok sinemacı ve film kitabın içeriğinde kendisine yer bulmuş. Yazarın yine Okur Kitaplığı tarafından yeni neşredilen diğer iki kitabı ise: Uzak Ülke ve Kamigazze.

Biraz Aksiyon-Rahat Durmayacağız / Malcolm X / Pınar Yayınları / Ocak 2018

Geçtiğimiz aylarda “Amerika’ya Meydan Okurken” isimli kitabın neşrini gerçekleştiren Pınar Yayınları, Afro-Amerikalı Müslüman aktivist Malcolm X’in konferans metinlerinin çevirilerine devam ediyor. Buğra Özler tarafından derlenip çevrilen kitaplar, Malcolm X’in mücadelesi ve düşün dünyasının anlaşılması açısından birinci elden kaynak metinleri okuyucuya sunuyor. Yalnızca konuşma metinlerinin çözümlemelerinden oluşmayan eser röportaj ve TV programlarını da içeriyor. Irkçılık ve ayrımcılığın mağdur ettiği kitlelerin direngen sesi olan Malcolm X (Malik el-Şahbaz) aslında Amerika’da hâlâ devam etmekte olan beyaz üstünlükçü politikaların çok daha hararetli olduğu bir dönemde davasını canı ile taçlandırarak şehadete yürümüş bir isim. Bu bağlamda onun daha iyi anlaşılması için gösterilen çabalar da haliyle takdiri hak ediyor. Bizler de bu vesileyle şehidi tekrardan anmış olalım.

Debusi ve Usul Anlayışı / Dr. Hacer Yetkin / İFAV Yayınları / Ocak 2018

Maveraünnehirli Hanefi âlim Kadı Zeyd ed-Debusi, Hanefi mezhebinin tarihsel olarak gelişiminde dönüm noktalarından birisidir. Debusi, Hanefiliğin klasik anlayışının oluşmasında Ebu Bekir el-Cessas’tan sonra gelen en önemli isimlerden birisidir. Hanefi usul anlayışının sistematize edilmesi ve daha bütüncül bir tarza büründürülmesinde “Takvimü’l Edille” isimli eseriyle Debusi geçiş dönemi olarak adlandırılacak bir dönemin habercisidir. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından Hacer Yetkin, “Hanefi Usulünün Kurucularından Debusi ve Usul Anlayışı” isimli çalışmasında, bu önemli âlimin hayatını ve ilmî çabasını detaylı bir şekilde okuyucuya aktarıyor. Az evvel geçiş dönemi olarak zikrettiğimiz devrenin klasik döneme olan etkisinin anlaşılması açısından tabi ki Debusi’nin usul kaygısı ve tarzını anlamak çok önemli. Bu bağlamda bu değerli düşünürün -daha evvelki ilgisizlik de göz önüne alındığında- böyle hacimli bir çalışma ile incelenmesi gayet önemli bir yerde durmaktadır. Usul literatürünün teşekkül ve gelişim sürecinin anlaşılması Müslümanların güncel meselelere karşı konumlanışlarında yaşanan sıkıntıların aşılması açısından tartışmasız mühim bir konu. Bu tür çabaların artması dileğiyle…

Fıkıhtan Faşizme-Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Günah ve Suç / Ruth A. Miller / Ekin Yayınları / Şubat 2018

Massachusetts Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Ruth A. Miller, “Fıkıhtan Faşizme” isimli çalışmasında, Tanzimat sonrası Osmanlı bürokrasisinin, dünyada yaşanan gelişmelere de paralel olarak ceza hukukunu modern devletin korunması yönünde nasıl inşa ettiklerini konu ediniyor. Kitap, bu süreçte birey, toplum ya da Tanrı haklarının korunması üzerine kurulu olan sistemin çok köklü bir değişime uğrayarak yalnızca devletin hak ve menfaatleri üzerine tekrardan nasıl inşa edildiğine değiniyor. Bu inşa süreci ise yazara göre bir kopuş değil Tanzimat’tan bu yana bir sürekliliği içermektedir. Yazarın yaklaşımı ve ortaya koyduğu tezlerde Batılı bir tarz ile meseleyi ele alıyor oluşu göz ardı edilmemesi gereken bir husus olarak dururken yine de tartışmaya dâhil ettiği bahisler önemli bir noktadadır. Yazarın Cumhuriyet ile birlikte tamamlanan değişimin nasıl daha seküler bir zeminin inşası için kullanıldığını ve bunun en son yapılan faşizan ceza hukuku ile nihayete erdiğine yönelik vurguları ise kitabın belki de en can alıcı noktasını oluşturmaktadır. Şık bir kapak tasarımı ve özenli bir çeviri ile okuyucuya sunulan kitap, umarız okurdan beklenen ilgiyi görür

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR