1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Obama: Afganistan'da Zor Günler Bizi Bekliyor!
Obama: Afganistanda Zor Günler Bizi Bekliyor!

Obama: Afganistan'da Zor Günler Bizi Bekliyor!

ABD Başkanı Obama, NATO Zirvesinde Afganistan’da kendilerini zor günlerin beklediğini itiraf etti.

21 Mayıs 2012 Pazartesi 16:46A+A-

ABD'nin Chicago kentinde bir araya gelen NATO'ya üye ülkelerin liderleri, muharip birliklerin planlandığı gibi 2014 sonuna dek Afganistan'da kalacakları yolunda ortak görüş dile getirdi.

Fransa Askerlerini Çekecek

Ancak BBC muhabirinin aktardığına göre bu mesaj, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande'ın askerlerini bu yılın sonunda geri çekecekleri yolundaki açıklamasıyla gölgelendi.

Zirvenin ikinci gününde Afganistan'a verilecek mali desteğe ve bu desteği hangi ülkelerin sağlayacağına yönelik görüşmeler yapılacak.

Pakistan Cumhurbaşkanı Ali Asıf Zerdari ile Afganistan'a NATO ikmal güzergahının yeniden açılmasına yönelik temasların da bugün yapılması planlanıyor. Pakistan NATO'ya ait uçakların geçen seneki bombardımanında 24 askerinin ölmesi ardından geçişleri kapattığını açıklamıştı.

Afganistan'a giden nakil hattının kapanmasını izleyen dönemde sınırda birikmeler yaşandı; binlerce yakıt tankeri sınırda kaldı.

Zor Günler Bekliyor…

ABD Başkanı Barack Obama ise dün zirvenin başlangıcında yaptığı konuşmada Afganistan'da zor günlerin beklediğini söyledi.

Afgan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile katıldığı basın toplantısında konuşan Obama, NATO'nun işlerin yolunda ilerlediğine emin olduğunu vurguladı.

Karzai de Afganistan'ın zirveye egemen bir devlet olarak katıldığını NATO'daki ortaklarının 2014'deki çekilme planına bağlı olduğunu vurguladı.

***

Taliban: Askerlerinizi Çekin!

Taliban, Afganistan'daki tüm NATO ülkelerinden Fransa'yı takip ederek, ülkedeki askerlerini çekmelerini istedi.

Taliban yetkililerince yapılan üç sayfalık açıklamada, Batı'da Afganistan'daki savaşa kamuoyu desteğinin azaldığına dikkati çekilerek, siyasi liderlerden halklarını dinlemelerini ve Afganistan'ı terk etmeleri istendi.

Canlı Bomba Eyleminde 12 Asker Öldürüldü

Öte yandan Taliban yetkilileri Host ilinin Ali Şir ilçesinde bir mensuplarının 19 Mayıs 2012 Cumartesi öğleden sonra 30 kadar NATO ve Karzai rejimi askerinin bulunduğu bir askeri kontrol noktasına düzenlediği canlı bomba eyleminde 12 askerin öldüğünü, 9 askerin de ağır yaralandığını açıkladı.

Saldırının ardından bölgenin kordona alınıp giriş çıkışlara kapatıldığı bildirilirken saldırının Taliban'ın "Faruk" kod adıyla 3 Mayıs'ta başlattığı Bahar operasyonlarının bir parçası olduğu duyuruldu.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum