1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Normalleşilmesi planlanan İsrail, Filistin’in köylerini susuz bıraktı
Normalleşilmesi planlanan İsrail, Filistin’in köylerini susuz bıraktı

Normalleşilmesi planlanan İsrail, Filistin’in köylerini susuz bıraktı

Su kıtlığı, Batı Şeria'daki Furuş Beyt Dajan köylülerinin ünlü tarım ürünü olan limon ağaçlarının kurumasına neden oldu. İşgalci İsrail, köylülerin suya erişimini engellerken yakınlardaki işgalci yerleşimini ise su ile zenginleştiriyor.

19 Şubat 2022 Cumartesi 14:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Filistinli çiftçiler, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da bulunan ve ünlü bir tarım köyü olan Furuş Beyt Dajan'ın 50 yıldır ana gelir kaynağı olan topraklarının işgalci güçler tarafından kurutulmasına tanık oldular.

Ürdün Vadisi'nin ortasındaki Nablus şehrinin hemen doğusunda yer alan Filistin köyü, çoğu işgalci İsrail makamları tarafından el konulan 14.000 dönümlük arazide yer alıyor.

İsrail hükümeti bölge halkını yerinden etmek için sulama sistemlerine kasıtlı zarar vererek bölgedeki ağaçların kuruması için çabalıyor.

Filistin köyü ayrıca Hamra askeri kontrol noktası tarafından kuşatılmış bir durumda.

Yer altı ve yer üstü su şebekelerini kurutan İsrail bölgenin Filistinlilerden arınması için çabalıyor. Filistinli sakinlerin işgal edilmiş bu arazilerin 11 bin dönümüne ekim yapmaları ise yasak. Hatta su depoları bile kurmaları yasak.

Köy konseyi başkanı Azim Hac Muhammed, Middle East Eye'a, köyün verimli toprakları ve limon ağaçlarıyla tanındığını ancak İsrail ordusunun topraklarının üzerine artezyen akiferleri kazması nedeniyle, köyün yeraltı kuyularındaki suların tükenmeye başladığını ve Köyün limon üretiminin düştüğünü söyledi.

Azim Hac Muhammed, “Furuş Beyt Dajan köylüleri olaak bir yeraltı su kuyusunun üzerinde duruyoruz ancak İsrail yüzünden su borularından geçen suyun sadece sesini duyuyoruz ama kullanamıyoruz" diyor ve ekliyor, “İsrail bize karşı ırk ayrımcılığı yapıyor. Bizden beş yüz metre ötedeki Hamra yerleşimi, yüzme havuzlarına, sınırsız su erişimine ve ihtiyaç duyduğu tüm altyapıya sahip.”

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum