1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Akabe Vakfı'ndan Özgür-Der'e destek
Akabe Vakfından Özgür-Dere destek

Akabe Vakfı'ndan Özgür-Der'e destek

Resmi törenleri boykot çağrısında bulunan Özgür-Der’e açılan kapatma davası nedeniyle Akabe Vakfı’ndan da açıklama geldi.

23 Şubat 2009 Pazartesi 13:05A+A-

Akabe Vakfı'ndan yapılan açıklamanın tam metni:

ÖZGÜR-DER'E AÇILAN DAVA İNANÇ VE ÖZGÜRLÜKLERE YAPILAN BASKININ DEVAMI NİTELİĞİNDEDİR!

7 Kasım 2008 tarihinde Özgür-Der Genel Merkezi, şubeleri ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından  kamuoyuna deklare edilen "İnancımızın ve Kimliğimizin Aşağılandığı; Resmi İdeolojinin Dayatıldığı Törenlere Tavır Alalım!" başlıklı bildiri ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla İstanbul Valiliği tarafından derneğin feshi için Fatih Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız.Bu müracaatta  Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na dernekler kanunundaki bazı maddelere istinaden "Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz!" hükmü, derneğin amacı dışına çıkarak vatandaşı ayrımcılığa, kutuplaşmaya ve bölücülüğe sevk ettiği ve ahlaka aykırılık iddiası ileri sürülmüştür.

Öncelikle, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneğinin kapatılmak istenmesine dair dava, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü ihlal edecek niteliktedir. Özgür-Der kurulduğu günden beri  insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması ve düşünce özgürlükleri önündeki engellerin kaldırılması için  şiddete başvurmadan söylem ve tavır geliştirmeye çalışan, ilkeli ve tutarlı duruşuyla da tüm  kesimlerin saygınlığını kazanmış bir kuruluştur.

Cumhuriyet tarihi boyunca düşünce ve inanç özgürlüklerine karşı yapılan baskılar, bu kapatma davası ile ne  ilk ne de son olacaktır. Avrupa Birliği üyelik süreciyle başlayan görece özgürlük ortamında sistemin kendi dogmalarına yönelik yapılan bir eleştiriye açık olmaması, Türkiye'nin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan haklar ile insanın doğuştan sahip olduğu doğal hukuk/ haklarının, resmi ideolojiye dayalı baskıcı uygulama ve yargılamalara konu edilmesi kabul edilemez.

AKABE Vakfı olarak;

ÖZGÜR-DER'in kapatılması istemiyle açılması düşünülen davanın, Din ve vicdan özgürlüğü ile ifade özgürlüğünü ihlal edecek nitelikte olduğunu, inanç ve değerlerin resmi ideolojiye kurban edilmemesi gerektiğini ÖZGÜR-DER'in haklı mücadelesinde yanında olduğumuzu bildiririz.

AKABE VAKFI Genel Başkanı
Hasan HAFIZOĞLU