1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. 2. Ece Nur Vakasına Diyarbakır'dan Tepki
2. Ece Nur Vakasına Diyarbakırdan Tepki

2. Ece Nur Vakasına Diyarbakır'dan Tepki

Diyarbakır Yenişehir İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Sebiha Alaş ile Şair Sırrı Hanım İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Büşra Ayata’nın başörtülü oldukları gerekçesiyle okul yönetimleri tarafından çeşitli baskılara maruz kalmalarına Diyarbakır'daki

03 Mart 2010 Çarşamba 03:29A+A-

Çoban: Öğrencilere Uygulanan Yasak Tamamen Keyfîdir

MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban, yaşanan bu durumu, 28 Şubat dönemi sürecinde yaşanan yasakların devamı olarak değerlendirdi. Öğrencilerin başka okula sürgün edilmesi, baskı altına alınması, ikna odalarında ikna edilmeye çalışılmasının ve peruk takmaya zorlanmasının mevzuatta yeri olmadığını kaydeden Çoban, öğrencilere uygulanan yasağın tamamen keyfi olduğunu belirterek, okul yönetiminin böyle bir uygulamaya hakkı olmadığını söyledi.

Yasağın herhangi bir dayanağının olmadığını bildiren Başkan Çoban, okuldaki kılık-kıyafet yönetmenliğinde başı açık bir şekilde eğitim göreceğine dair hüküm olmadığının altını çizdi.

Yılmaz: Yaşanan Yasak Vicdanî, Ahlakî Ve İnsanî Değil

Mustazaf-Der Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, öğrencilerin inancı gereği taktığı başörtüsüyle eğitim görmesinin insani bir hak olduğunu söyledi. İlköğretimin zorunlu olduğunu hatırlatan Yılmaz, bu tür yasakların olmaması gerektiğini kaydetti.

"Okul yönetimi tarafından hiçbir öğrenciye baskı yapılmaması gerekir, öğrenciler ikna odasına sokulamaz" diyen Başkan Yılmaz, yaşanan yasağın vicdani, ahlaki ve insani olmadığını kaydetti.

Hür-Der Genel Başkanı Mirhan Özbekli, öğrencilerin başörtülü bir şekilde eğitim görmelerini engelleyen bir düzenleme ve mevzuat olmadığına dikkat çekerek; "Yaşanan yasağa çocuk psikolojisi açısından yaklaşıldığında gerçekten çok ciddi hatalar işleniyor. Öğrenciler küçük yaşlarda maalesef yasaklarla tanıştılar" diye konuştu.

Yılmaz: Bu Yasak, Fiiliyatını Kısa Zamanda Kaybedecek

Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Serdar Bülent Yılmaz, okul yönetimlerinin başörtüsünü gerekçe göstererek, öğrencilerin elinden eğitim hakkını alamayacaklarını söyledi.

Okumanın temel bir hak olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu hakkın öğrencilerin elinden alınmaya çalışıldığını belirterek, bu durumun hukuki olmadığını bildirdi. Okul yönetimi tarafından öğrencilerin rencide edildiğini, baskı altına alındığını ve tehdit edildiğini kaydeden Yılmaz, 28 Şubat sürecinde yaşanan uygulamaların birçoğunun fiiliyatını kaybettiğini, bu yasağın da kısa zamanda fiiliyatını kaybedeceğini belirtti.