1. HABERLER

  2. HABER

  3. NATO, Afganistan Planını Kabul Etti
NATO, Afganistan Planını Kabul Etti

NATO, Afganistan Planını Kabul Etti

NATO, Afganistan'da muharip güçlerin komutasını 2013 yılı ortalarında Afgan güvenlik birimlerine devredecek.

22 Mayıs 2012 Salı 12:30A+A-

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun Afganistan'daki güvenlik sorumluluğunun 2014 yılı sonunda Afgan güvenlik güçlerine devredilmesiyle ilgili 'stratejik plan'ın kabul edildiğini belirtti.

Rasmussen, ABD'nin Chicago şehrindeki NATO zirvesinin ikinci gün oturumunda ISAF'a katkıda bulunan ülke liderlerinin bir araya geldiği 'Afganistan' konulu oturum sonrası basın toplantısı düzenledi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO'nun Afganistan'daki güvenlik sorumluluğunun 2014 yılı sonunda Afgan güvenlik güçlerine devredilmesiyle ilgili stratejik planın kabul edildiğini belirtti.

Afganistan'daki güvenlik sorumluluğunun 2014 yılı sonunda Afgan güvenlik güçlerine devredilmesi, destek sağlanması ve eğitim verilmesi noktasında NATO misyonuna karar verildiğini belirten Rasmussen, "Bu karar Afgan hükümetinin isteği üzerine verildi. Stratejik planı ile Afganistan'da yeni bir misyon olacak. Bu aynı zamanda NATO için yeni bir misyonun başlangıcı olacak. Ancak bu misyon ISAF misyonu altında değil de farklı bir isim altında olacak" dedi.

Gelecek yıllardaki Afganistan'ın geleceği için uluslar arası destek gücünün ve yeterliliğinin gösterildiğini belirten Rasmussen, müttefiklerin ve ortakların Afgan güçlerinin uzun vadede yeteneğinin geliştirilmesi için gerekli teçhizat, eğitim ve finans sağlanacağının yinelendiğini ifade etti. Afgan güçlerine desteğin gerek bölge gerekse küresel güvenlik için faydalı olacağını belirten Rasmussen, "Bu yatırım aslında kazandıklarımızı korumanın ve kendi güvenliğimizin bir yatırımıdır" dedi.

Rasmussen ayrıca, NATO ittifakı ülkelerin ve ortaklarının Afganistan'daki NATO liderliğindeki ISAF misyonunun 2014 yılında tamamlanmasından sonra da Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerinin uzun vadede destekleneceğini ifade etti.

Yeni Zelanda birliklerini geri çekecek

Yeni Zelanda ise, Afganistan'daki birliklerini planlanandan bir yıl önce geri çekme kararı aldı. 

Başbakan John Key, Afganistan'ın orta kesimlerindeki Bamiyan vilayetinde görev yapan 145 askerin 2013 yılında döneceğini açıkladı.

NATO'nun Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'ne (ISAF) destek vermek için 2003 yılından bu yana Afganistan'da asker bulunduran Yeni Zelanda, Mart ayında da bir grup askerini geri çekmişti.

Afganistan'da 2003 yılından bu yana 5 Yeni Zelandalı asker öldü. 

 

HABERE YORUM KAT