1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Muhacir düşmanlarının görmek istemediği tablo: Suriyeliler avanta almıyor, bilakis köle gibi çalışıyorlar!
Muhacir düşmanlarının görmek istemediği tablo: Suriyeliler avanta almıyor, bilakis köle gibi çalışıyorlar!

Muhacir düşmanlarının görmek istemediği tablo: Suriyeliler avanta almıyor, bilakis köle gibi çalışıyorlar!

Suriyeliler hakkında ortaya atılan dezenformasyonlar gerçeklerin üzerine örtüyor!

30 Temmuz 2021 Cuma 15:04A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriyeliler başta olmak üzere mülteciler hakkında her geçen gün artarak büyüyen bir dezenformasyon dalgası var. Bunların başında ise mültecilerin işsizliği artırdığı iddiası geliyor.

Rakamlar ise mültecilerin işsizliği artırmak bir yana artık Türkiye’de kimsenin yapmadığı işleri çok düşük ücretlere yaptığını gösteriyor. Ağır sanayi ve mevsimlik tarım işleri başta olmak üzere çalışma şartları zorlayıcı olan işlerde mülteciler büyük sorumluluk alıyor. Bu durumu geçtiğimiz günlerde Mehmet Özhaseki ve Süleyman Soylu da dile getirmişti.

Ancak iş dünyası mültecilerin aldığı sorumluluğu görmezden gelirken bu konuda kamuoyuna dönük açıklamalar yapmaktan çekiniyorlar. Özhaseki’nin “bazı şehirlerde sanayiyi mülteciler ayakta tutuyor” açıklaması bu bağlamda içi boş bir açıklama değil!

Cumhuriyet'ten Esra Alus'un haberine göre Gaziantep’te fason iş yapan bir tekstilci  “Suriyeliler olmazsa çalıştıracak işçi bulamam” diyor. Aynı haberde işçilerin 16 saate kadar çalıştırıldığı, ücretlerinin düşük olduğu kimi zaman üç dört ay ödenmediği bilgisi de yer alıyor.

Mülteci olarak ifade edilse bile Suriyeliler aslında hala Geçici Koruma Statüsü’ne sahipler. Bu durum onların yaşamını daha da zorlaştırıyor. AB’nin sağladığı desteklerden mahrum kalmamak için birçok mülteci sigortalı çalışmak bile istemiyor. Zira bu durumu suiistimal eden birçok işveren sigorta ücretini mültecilerin maaşından kesiyor!

155TL’lik destek için sigortasız çalışmayı kabul eden işçiler Türkiye’nin ucuz iş gücü olarak işverenler için vazgeçilmez bir konuma sahipler. Şehirlerde sanayiyi ayakta tutan veyahut tarım, hayvancılık işlerini üstlenen mülteciler olmadan zaten ağır aksak işleyen sistem hepten akamete uğrama ihtimalini taşıyor!

Mültecilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini konuşmamız gerekirken mülteci düşmanı ırkçılar yüzünden mültecilerin varlığını tartışıyoruz! 

Irkçıların anlamadıkları şey onlar da mültecilere muhtaç durumdalar. Bu dünyada herkes birbirine muhtaç. Ancak vicdanını ve adalet duygusunu kaybetmiş ırkçılar kendilerini lâyüs’el zannediyorlar!


 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum