1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Minsk'te 20 bin eylemcinin hedefindeki Lukaşenko: Yem olmayın
Minsk'te 20 bin eylemcinin hedefindeki Lukaşenko: Yem olmayın

Minsk'te 20 bin eylemcinin hedefindeki Lukaşenko: Yem olmayın

Belarus'ta seçim sonucuna tepki ile başlayan gösteriler polis şiddetine karşı eyleme dönüştü, başkent Minsk'te 20 binden fazla kişi meydanlara indi.

15 Ağustos 2020 Cumartesi 00:02A+A-

İktidar, tansiyonu düşürmek için daha önceki eylemlerde gözaltına alınan 7 bin kişiden 2 binini serbest bıraksa da halkın öfkesini dindirmeye yetmedi.

Eylemciler, ülkeyi 26 yıldır demir yumrukla yöneten ve seçimleri yüzde 80 oy oranıyla kazanan Aleksandr Lukaşenko aleyhine sloganlar attı. Kalabalık Belarus liderine "Defol" diye bağırdı.

"Sizi ve çocuklarımızı yem olarak kullanıyorlar"

Alexsandr Lukaşenko, hafta sonu yapılan seçimlere hile karıştığını savunup sokaklara inen muhalifleri "dış mihrakların kuklası" olarak niteliyor.

Eylemlerdeki aşırı sayıda kişinin gözaltına alınmasını 'polise karşı şiddetle mücadele' olarak gören devlet başkanının Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda, kolluk kuvvetlerinin aşırı güç kullanmasından kaçınılmasını talep ettiği belirtildi. Lukaşenko'nun polise, "Eğer bir eylemci yere düşüp hareketsiz duruyorsa, onu dövmeyin" dediği aktarıldı.

Belaruslu lider, toplantıda yaptığı konuşmada ayrıca, devlet başkanı seçilmesini protesto edenlerden ricada bulundu. Sokaklara gösteri yapmak için çıkmama çağrısı yapan Lukaşenko, "Sizi ve çocuklarımızı yem olarak kullandıklarını anlayın." ifadesini kullandı.

Lukaşenko, Polonya, Hollanda, Ukrayna'dan ve Rusya’daki muhalif örgütlerden Belarus’a gelenler olduğunu ve ülkesine karşı saldırganlığın başladığını savunarak şunları söyledi:

"Böyle bir durumda ne yapabilirim? Minsk alt üst oluncaya kadar oturup beklememi mi istiyorsunuz? Bu şekilde durumu istikrara kavuşturamayız. Bu yüzden durmanız, başınızı iki elinizin arasına alarak sakinleşmeniz lazım. Düzeni yeniden sağlamamıza ve ülkeye dışarıdan gelenlerle ilgilenmemize izin vermeniz lazım."

HABERE YORUM KAT