1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Mescid-i Aksa Tüm Müslümanların Kırmızı Çizgisi"
"Mescid-i Aksa Tüm Müslümanların Kırmızı Çizgisi"

"Mescid-i Aksa Tüm Müslümanların Kırmızı Çizgisi"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "İsrail'in Mescid-i Aksa'yı zamansal ve mekansal olarak bölme girişiminin, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi" olduğunu belirtti.

15 Ekim 2015 Perşembe 15:44A+A-

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "İsrail'in Mescid-i Aksa'yı zamansal ve mekansal olarak bölme girişiminin, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi" olduğunu belirtti. 

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Asya ve Pasifik ülkelerinde yaşayan Müslümanları temsil eden dini lider ve temsilcilerin katılımıyla düzenlenen "1. Asya-Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi"nde Tel Aviv yönetiminin Aksa'yı taksim planı ve İslam dünyasında radikal grupların ortaya çıkma nedenleriyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye Aksa'ya sadece tarihi ve kültürel bir anlam yüklemekle kalmıyor onu Müslümanların hüviyetiyle alakalı itikadi bir mesele olarak görüyor" diyen Görmez, "İsrail, Mescid-i Aksa'yı zaman ve mekan bakımından taksim etmeyi amaçlıyor. Bu, bölgede yaşayan tüm Müslümanlar için kırmızı çizgidir ve Türk Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bunu kabul etmesi mümkün değildir" diye konuştu. 

Aksa'daki murabıtları kutsal değerlerini savunmalarından ötürü tebrik eden Görmez, Aksa'yı işgal edenleri ve postallarıyla içeri girenleri kınayarak, "İsraillilerin Aksa'ya girmesi, Müslümanların kalbinde derin yaralar açtı" ifadesini kullandı.

Bölgenin temel sorunu İsrail

İslam aleminin ateş çemberinde olduğuna işaret eden Görmez, "Pek çok İslam ülkesi savaş, yıkım ve radikallikle pençeleşiyor. Ancak bu sorunun başlıca sebebi ve kötülüklerin kaynağı İsrail'in Filistin topraklarını ve Aksa'yı işgal etmesidir. Körfez ülkelerindeki savaşların, ABD'nin Irak'ı işgal edişinin (2003-2011) ve Suriye'deki sorunların başlıca sebebi İsrail ve işgalidir. Zira BM ve büyük ülkeler sadece İsrail'in güvenliği üzerine yoğunlaşıp milyonlarca Müslümanı unutmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 

İsrail'in güvenliği konusunun bu derece önemsenmesini "sorunların en büyüğü" olarak tanımlayan Görmez, "Osmanlı Devleti'nin yaklaşık 100 yıl önce çöküşü, Filistin'i işgal eden, pek çok Filistinliyi tehcir eden, Kudüs'ü doğu ve batı olarak taksim eden ve Berlin Duvarı inşa eden İsrail'in kuruluşuna (1948) hazırlık mahiyetindeydi" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT