1. HABERLER

  2. HABER

  3. Mardin'de "Kürt Sorunu ve İslam(cılar) Çalıştayı"
Mardin'de "Kürt Sorunu ve İslam(cılar) Çalıştayı"

Mardin'de "Kürt Sorunu ve İslam(cılar) Çalıştayı"

Mardin'de Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen "Kürt Sorunu ve İslam(cılar) Çalıştayı"nda, alanında uzman akademisyenler, sorunun çözümünde kardeşlik anlayışının ortaya konulmasının önemini vurguladı.

21 Aralık 2015 Pazartesi 15:57A+A-

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin ev sahipliğinde "Kürt Sorunu ve İslam(cılar)" başlığı altında düzenlenen çalıştaya Özgür Der, İHH, Mazlum Der, Risale Akademi, İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, 7 Hilal Vakfı, Huda-Par, AZADİ gibi STK'lar yanı sıra yazarlar, siyaset ve Akademi dünyasından bir çok isim katıldı.

Oturumlarda şu fikirler ileri sürüldü:

*Anadolu Müslümanları hükümet üstü bir ufukla düşünerek Kürt sorunu konusunda siyasete yol göstermeli yön vermeli.

* İslam ümmeti sadece Müslümanlardan oluşmuyor diğer toplumların da hakları güvence altına alınmıştır.

*Ulusalcılık-Tek tip insan oluşturma adına başarısız bir süreç yaşadı, bu  sıkıntılar ulusalcı ırkçı zihniyetin getirdiği bir sorundur.

*PKK’nin yaklaşımı ırkçılığa doğru gidiyor, bir zamanlar ya sev ya terk et diyenler vardı, bu gün de PKK bir kesim Kürtler için aynı ifadeyi kullanıyor.

*Bir zamanlar dindar Kürtlerin bir kısmı devletle uyumlu yaşarken, şimdi de PKK ile arasını düzeltmeye çalışıyorlar.

*Devlet eski devlet değildir, hakkını vermek lazımdır ki 90 yılların tarzına tenezzül etmiyor.

*Barış için üçüncü göz yararlıdır ancak bu aracı komisyonun içerden olmasında fayda var, yabancı aracılar süreci geciktiriyor.

*Türkiye ekonomik ve askeri açıdan ayağa kalktığından bu yanı kimi devletler kudurmaya başladılar. Alman’ların, İngiliz’in güneydoğuda ne işleri var?

*Riyad toplantısında Suriye Kürtlerinin insanı hakları kabul edildi, Rojava Kürtleri Kahır ekseriyet dindar, seküler olanları da kültürel Müslümanlar olup, İslami değerlerle barışıktırlar.

*Sivil Toplum Örgütleri olarak hakkı dile getirmekle yükümlüyüz.

*Tarihe bakıldığı zaman bir devlet farklılıklarını kabul ettiği süreçlerde Osmanlı ve Abbasiler gibi ilerledikleri Emeviler ve bazı ulusal devletler gibi kendi vatandaşlarıyla çekişme yaşarken gerilediği görülmüştür.

HABERE YORUM KAT