1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Maliki Komutanlarını Kovdu
Maliki Komutanlarını Kovdu

Maliki Komutanlarını Kovdu

Irak Başbakanı Nuri Maliki, Musul kentinin IŞİD kontrolüne girmesi nedeniyle orduda görev yapan dört komutanı ‘görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmedikleri’ gerekçesiyle görevden aldı.

17 Haziran 2014 Salı 22:58A+A-

Irak hükümetinden yapılan açıklamaya göre görevden alınan komutanlar arasında başkenti Musul olan Ninova bölgesinden sorumlu Korgeneral Sabah Gevari  de yer alıyor.

Açıklamada çatışmadan kaçtığı gerekçesiyle komutanlardan Hidayet Abdulrahim'in askeri mahkemede gıyabında yargılanacağı belirtildi.

Irak Başbakanı, daha önce yerlerini terk eden askerlerin yerlerine dönüp savaşmaya başlamamaları halinde idam cezasına çarptırılacağını duyurmuştu.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi. IŞİD’in bölgeye yaptığı saldırının ardından  Irak ordusu askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

IŞİD, hedefinin Bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

Irak’ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Sistani'nin IŞİD'e karşı ‘cihad’ emri vermesinin ardından, bir diğer Şii lider Irak Yüksek İslam Konseyi lideri Ammar El Hekim'in de asker üniformalı fotoğrafları sosyal medyada yer aldı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Etiketler :

HABERE YORUM KAT