Mali'de askeri üsse saldırı: En az 10 asker öldü

Mali'de askeri üsse saldırı: En az 10 asker öldü

Mali'nin orta kesimindeki San kentinde bulunan bir askeri kampa düzenlenen saldırıda en az 10 asker öldü.

Mali'nin orta kesimindeki San kentinde bulunan bir askeri üsse düzenlenen saldırıda en az 10 asker öldü. El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret el İslam ve'l Müslimin (CNİM) saldırının sorumluluğunu üstlenirken, Mali ordusu çatışmaların ardından üssün yeniden kontrol altına alındığını duyurdu.

Mali ordusundan yapılan açıklamada, olayın "Silahlı Kuvvetlere ait mevziye yönelik bir saldırı girişimi" olduğu belirtilerek, askerlerin saldırıya "güçlü şekilde karşılık verdiği" ve durumun kontrol altına alındığı ifade edildi.

Buna karşın CNİM, yayıbladığı açıklamada San kentindeki askeri kışlayı tamamen ele geçirdiğini katdetti.

"CNİM kısa süreliğine kampa girdi"

AFP'ye konuşan güvenlik kaynakları, silahlı grupların askeri kampın kontrolünü geçici olarak ele geçirdiğini, ilk belirlemelere göre yaklaşık 10 askerin öldüğünü aktardı.

Yerel bir yetkili de ordunun kayıplar verdiğini doğrularken, kesin zayiat tespit çalışmalarının sürdüğünü ve güvenlik güçlerinin kampın kontrolünü yeniden sağladığını söyledi.

Kent sakinleri, saldırının sabah saat 05.00 sularında başladığını belirterek, uzun süre devam eden şiddetli patlamalar ve yoğun silah sesleri duyduklarını, daha sonra bölgede sakinliğin yeniden sağlandığını ifade etti.

Son haftalarda saldırılar arttı

Bu saldırı, Mali ordusunun son haftalarda uğradığı ikinci büyük saldırı oldu.

18 Temmuz'da ülkenin kuzeyinde ilerleyen bir askeri konvoy, CNİM ile Azavad Kurtuluş Cephesi'ne bağlı Tuareg güçlerinin ortak saldırısına uğramış, en az 50 asker ölmüştü. Söz konusu saldırı, son yıllarda Mali ordusunun en ağır kayıplar verdiği operasyonlardan biri olarak kayıtlara geçmişti.

2012'den bu yana güvenlik krizi sürüyor

Mali, 2012 yılından bu yana El Kaide bağlantılı silahlı grupların saldırıları ve Tuareg ayrılıkçı hareketlerinin faaliyetleri nedeniyle ciddi bir güvenlik krizi yaşıyor.

2020 ve 2021 yıllarında gerçekleşen iki askeri darbenin ardından yönetimi devralan cunta, ülkeye güvenliği yeniden sağlama sözü vermiş olsa da özellikle ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde kontrolü büyük anlamda kaybetmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir