1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALEZYA

  4. Malezya'nın 93 Yaşındaki Başbakanı 20 Yıl Sonra Bir kez Daha IMF'ye Direniyor
Malezya'nın 93 Yaşındaki Başbakanı 20 Yıl Sonra Bir kez Daha IMF'ye Direniyor

Malezya'nın 93 Yaşındaki Başbakanı 20 Yıl Sonra Bir kez Daha IMF'ye Direniyor

Yolsuzluğun ve kötü politikaların yol açtığı ekonomik krizle mücadele eden Malezya'nın yeni başbakanı 93 yaşındaki Mahathir Muhammed, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yardımı olmadan ülkesindeki darboğazı aşmaya çalışıyor.

03 Haziran 2019 Pazartesi 12:13A+A-

1997'deki Doğu Asya mali krizi sırasında da IMF paketini reddedip sermaye kontrolü yöntemini benimseyen deneyimli politikacı benzer taktikleri uygulayıp ikinci kez başarılı olabilir mi?

Mahathir, 2003 yılında başbakanlıktan emekli olduğu siyaset hayatına, biraz da halkın zoruyla geri dönüp geçen yıl yapılan genel seçimleri kazanan muhalefet partilerinden oluşan Pakatan Harapan (Umut İttifakı) hareketinin desteklediği hükümetin başına geçti.

Şu an dünyanın görevdeki en yaşlı başbakanı olan Mahathir, Malezya'da bir önceki başbakan Necip Rezak yönetimindeki hükümetin yolsuzlukları ve ekonomi yönetiminde yaptığı büyük hatalar nedeniyle ülkenin yaşadığı darboğazdan IMF'nin kapısını çalmadan nasıl kurtulmaya çalıştıklarını, ülkeye yatırımcı çekmek için ikna turuna çıktığı Tokyo'da Asya'nın Geleceği Konferansı sonrasında anlattı.

Mahathir, "Bir önceki hükümet kötü bir miras bıraktı. Çok fazla borçlandı, hükümet sistemini ve hukukun üstünlüğünü hiçe saydı" diyor. Önceki başbakan Necip Rezak, yolsuzluk ve devlete ait 1MDB (1Malaysia Development Berhad) adlı varlık fonunu kişisel amaçları için kullanma suçlarundan yargılanıyor.

 

HABERE YORUM KAT