1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Macaristan'da Olağanüstü Hâl Uzatılıyor
Macaristan'da Olağanüstü Hâl Uzatılıyor

Macaristan'da Olağanüstü Hâl Uzatılıyor

Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, “mülteci baskısı” dolayısıyla ülkede mart ayında ilan edilen ve 9 Eylül'e kadar geçerli olan olağanüstü hâlin uzatılacağını söyledi.

18 Ağustos 2016 Perşembe 21:24A+A-

Macaristan kamu televizyonu M1'e konuşan Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, “mülteci baskısı”nın Bulgaristan, Sırbistan ve Makedonya'da güçlendiğini ve yeni rotaların ortaya çıktığını belirterek, “Haftadan haftaya Yunanistan adalarına ulaşan mülteci sayısı iki katına çıkıyor. Balkan ülkeleri sınırları korumak için mücadele ediyorlar. Yasa dışı göç dolayısıyla ilan edilen ve 9 Eylül'e kadar geçerli olan olağanüstü hâlin uzatılmasına ihtiyaç olduğundan dolayı hükümet bunu uzatacak.” dedi.

Macaristan sınırında yaklaşık 3 bin kişinin beklediğini de aktaran Bakondi, “Macaristan sınırında günlük yaklaşık 200 kişi yasa dışı yollardan sınırı geçmeye çalışıyor ama şu ana kadar kimse başaramadı. Sınırda bekleyen yaklaşık 3 bin kişi insan kaçakçılarının yardımıyla sınırdaki sistemin zayıf noktalarını arıyor.” şeklinde konuştu.

“Derin Sınır Kontrolü” Sistemi Yürürlüğe Konulmuştu

Geçen yıl mültecilerin Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, “mülteci akını”nı durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hâl ilan ederek, yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları arttırma yoluna gitmişti.

“Mülteci krizi” çerçevesinde Balkan ülkelerinde yaşanan belirsizlik dolayısıyla 9 Mart'ta sınırlardaki güvenlik önlemlerini arttırıp, ülke genelinde olağanüstü hâl ilan eden Macaristan hükümeti, 5 Temmuz'da aldığı kararla, Sırbistan ve Hırvatistan sınırı boyunca “derin sınır kontrolü” sistemini yürürlüğe koymuş, sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan mültecilerin en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürüleceğini açıklamıştı.

Kaynak: AFP, Sputnik

HABERE YORUM KAT