1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kuzey Kore: Tehdit Edilmezsek Nükleer Silah Kullanmayız
Kuzey Kore: Tehdit Edilmezsek Nükleer Silah Kullanmayız

Kuzey Kore: Tehdit Edilmezsek Nükleer Silah Kullanmayız

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin egemenliği tehdit edilmediği sürece nükleer silahlarını kullanmayacağını söyledi.

08 Mayıs 2016 Pazar 14:13A+A-

İktidardaki İşçi Partisi'nin 36 yıl sonra düzenlediği ilk kongresinde konuşan Kim Jong-un nükleer silahlara gerektiğinde sâdece müşru müdafaa için başvuracaklarını belirtti.

33 yaşındaki Kim Jong-un ayrıca nükleer silahların dünya çapında azaltılmasını ve eski düşman ülkelerle de ilişkilerini normalleştirmek istediklerini vurguladı.

Pyongyang yönetimi daha önce defalarca ABD ve Güney Kore'yi nükleer saldırı düzenlemekle tehdit etmişti.

Daha önce ise Kuzey Kore'nin, kongre sırasında ülkenin beşinci nükleer denemesini gerçekleştirebileceği yolunda spekülasyonlar yapılıyordu.

Kuzey Kore'nin ocak ayında gerçekleştirdiği nükleer deneme sonrası BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore'ye sert yaptırımlar uygulanmasını öngören bir karar tasarısını kabûl etmişti.

Ülkesinin Yonhap ajansına konuşan Güney Koreli bir yetkili ise Kuzey Kore liderinin esasında yeni hiçbir şey söylemediğini vurguladı.

Kongre Yarın Sona Erecek

Cuma günü 1980'den bu yana ilk kez toplanan Kuzey Kore İşçi Partisi Kongresi yarın sona erecek. Partinin yedinci kongresine binlerce delege katılıyor.

Kongrede Politbüro ve diğer bazı önemli kurumların görevlilerini atayan Merkez Komitesi'nin üyeleri belirlenecek.

Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong'un da terfi ettirileceği bildiriliyor.

Yaklaşık 100 yabancı gazeteci kongre için “ulusal birliğe tanıklık etmeleri için” Pyongyang'a dâvet edildi. Ancak gazetecilerin faaliyetleri Kuzey Kore yetkililerince yakından izleniyor.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT