1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kuzey Kore “Başarısız” Bir Balistik Füze Denemesinde Bulundu
Kuzey Kore “Başarısız” Bir Balistik Füze Denemesinde Bulundu

Kuzey Kore “Başarısız” Bir Balistik Füze Denemesinde Bulundu

Kuzey Kore'nin başarısız bir balistik füze denemesinde bulunduğu bildirildi.

09 Temmuz 2016 Cumartesi 15:16A+A-

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin denizaltı gemisinden balistik füze denemesi yaptığını, ancak füzenin ateşlendikten kısa süre sonra düştüğünü belirtti. Füzenin yerel saatle 11:30'da Kuzey Kore'nin Sinpo limanı açıklarından ateşlendiği açıklandı.

Güney Koreli yetkililer füze denemesi ile ilgili daha fazla bilgi vermezken, ABD'den yapılan açıklamada füzenin Sinpo ile Japonya arasındaki sulara düştüğü belirtildi.

“Kınıyoruz”

Güney Kore ordusu “Kuzey Kore tafarından yapılan bu provokatif eylemleri kınıyoruz.” mesajı verdi. Füze denemesine Japonya'dan da kınama geldi.

Kuzey Kore denemeyi, bölgede tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde yaptı.

Savunma Sistemi

Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore, cuma günü varılan anlaşmayla, Kuzey Kore tehdidine karşı bir savunma sistemi kurmaya karar vermişti. Savunma sisteminin nereye kurulacağı ve kontrolün kimse olacağı ise henüz net değil.

Çin ise haberlere tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı füze savunma sisteminin bölgesel barış ve istikrarı zedeleyeceğini belirtti.

Yaptırım Kararı

ABD hafta başında da, insan hakları ihlâlleriyle suçladığı Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ilk defa yaptırım kararı almıştı.

Kuzey Kore'nin yaklaşık 3 ay önce yine bir denizaltı gemisinden balistik füze denemesi yaptığı ancak bu denemenin de başarısızlıkla sonuçlandığı belirtilmişti.

BM, nükleer silah geliştirme programına sahip olan Kuzey Kore'ye, herhangi bir balistik füze teknolojisini kullanmayı yasaklamıştı.

HABERE YORUM KAT