1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kürtçe düşmanlığı bir yerlerden hortluyor!
Kürtçe düşmanlığı bir yerlerden hortluyor!

Kürtçe düşmanlığı bir yerlerden hortluyor!

Haber spikeri ve program sunucusu Gülgûn Feyman, Kürtçe hakkında ahkam kesmiş!

16 Şubat 2022 Çarşamba 11:46A+A-

HAKSÖZ HABER

Uzun yıllar TV kanallarının popüler sunucuları arasından yer alan Gülgûn Feyman popülerliğini yitirmişti ki T24 “büyük” bir gazetecilik işine imza atarak tekrardan kendisini parlatmış. Cem Uzan’ın Star TV’sinden ve Erol Aksoy’un Show TV’sinden görev alan Feyman, Türkiye’de özel yayıncılığın ekonomik getirisinden sonuna kadar yararlanan isimlerden.

Bir dönem Ulusal Kanal’da da çalışan Feyman’ın Vatan Partisi’nden milletvekili adaylığı da bulunuyor. Feyman şu anda Sosyalist Cumhuriyet Partisi’nin kurucuları arasında yer alıyor. Ulusalcı kesimin oldukça önemsediği bir isim olan Feyman T24’ün podcast serisine konuk olmuş!

Kürtçe hakkında konuşurken oldukça ilginç ifadeler kullanan Gülgûn Feyman, Kürtçenin serencamı hakkında çok fazla bilgi sahibi değil herhalde. “Kürtçenin resmileşmiş bir altyapısı yoktur; bir Kürt’ün diğer Kürt’ü anlamadığı çeşitli lehçeleri vardır” sözlerini sarf eden Feyman, Kürtçenin uzun yıllar yasak olduğunu unutmuş olmalı! Devlet tarafından yasaklanınca resmi bir altyapıda oluşmuyor haliyle!

Aynı programda TRT'den ayrılıp özel kanala geçerken TRT'deki en büyük rahatsızlıklarından birisini "eteklerin diz boyunu geçmemesi" olduğu söyleyen Feyman'ın Kürtçe hakkında söylediği "bir Kürt’ün diğerini anlamadığı lehçeler" bahsi de anlaşılabilir bir durum. Farklı devletlerin hükmü altında yaşayan Kürtlerin dillerini konuşması Irak, İran, Suriye ve Türkiye’de yasaklandı. Türkiye son yıllardaki adımlarla bu konuda önemli bir gelişme gösterirken diğer ülkelerdeki durum belirsizliğini koruyor.

Türkiye’de sol-Kemalistlerin Kürtçeye yaklaşımı her zaman üstten bakan bir tavrı içerisinde barındırdı. Tıpkı Türkçe gibi bir toplumun uzun yıllardır konuştuğu bir dil olan Kürtçenin yok sayılması ve tahfif edilmesi özünde ırkçı bir yaklaşımdır. Bu sebeple Feyman’ın sözleri tespit yapıyormuş gibi gözükürken tahkir ediyor!

HABERE YORUM KAT

4 Yorum