1. HABERLER

  2. HABER

  3. Komisyon: "Apaydın'da Askeri Eğitim Yok"
Komisyon: Apaydında Askeri Eğitim Yok

Komisyon: "Apaydın'da Askeri Eğitim Yok"

Apaydın'da araştırma yapan komisyon, kampta silah eğitiminin şöyle dursun adım atacak yerin olmadığını ifade etti.

05 Eylül 2012 Çarşamba 12:00A+A-

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, başta CHP olmak üzere bazı grupların 'Suriyeli muhalifler askeri eğitim alıyor' şeklindeki iddialarına konu olan Hatay'daki Apaydın Kampı'na girdi. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul ve MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya'dan oluşan heyet, Hatay Valiliği'nde brifing aldıktan sonra incelemelerde bulunmak üzere Apaydın Kampı'na geldi. Başkan Üstün, kampta kalanların yüzde 80'e yakınının kadın ve çocuk olduğunu belirterek "Bırakınız orada askeri eğitim yapma gibi bir durumu, bir ilave çadır kuracak kadar neredeyse bir açık alan yok" dedi.

DİĞERLERİNDEN FARKSIZ

Hatay Valisi Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i ziyaretin ardından kampa giren komisyon üyeleri, bir süre incelemelerde bulundu. Kampın fiziksel yapısıyla ilgili bazı bilgiler veren Üstün, "Bu kampın konuşlandığı alan 130 dönüm. Bunun 40 dönümü idari binalar için ayrılmış, geri kalan 90 dönüm içerisinde yaklaşık 2 bin 760 kişi barınıyor. Sadece 300 kişisi asker, polis ve üst düzey kamu görevlisi. Geri kalan kadın ve çocuklardan oluşmaktadır. Dolayısıyla diğer kamplardan pek de bir farkı yok" diye konuştu.

ADIM ATACAK YER YOK

Kampta Suriyeli muhaliflere askeri eğitim verildiği iddialarını da değerlendiren Üstün, "Bırakınız orada askeri eğitim yapma gibi bir durumu, bir ilave çadır kuracak kadar neredeyse bir açık alan yok" dedi. Kampta Kızılay, AFAD ve valiliğin sosyal tesisleri ve sağlık ocağının bulunduğunu kaydeden Üstün, "Burada fiziki şartlar zaten böyle bir eğitim vermeye müsait değil. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek açısından, biz daha fazla detayı raporumuzda belirteceğiz" dedi. İddiaların doğru olmadığını gördüklerini anlatan Üstün, "Başkaca iddiaları da Sayın Valimizden, Emniyet Müdürümüzden, Jandarma Komutanımızdan, AFAD yetkililerinden aldığımız bilgilerle teyit ediyoruz" dedi.

Askeri talim mümkün değil

Apaydın kampında incelemelerde bulunan komisyon üyelerinden MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, "Apaydın kampında bir askeri eğitim verildiği ve bu eğitimi alan insanların Suriye'ye geçerek oradaki bir takım faaliyetlere iştirak ettiği yönünde iddialar var. Hem kampın fiziki durumu ve burada kampta yaşayan insanlarla yaptığımız görüşmelerden bunun şahsen ben mümkün olamayacağı kanaatine vardım" ifadelerini kullandı.

Mantar tabancası bile duyulur

Kampta kalan Suriyelilerle yaptıkları görüşmeleri de anlatan Üstün, şöyle devam etti: "İçerde bulunan insanlar da şunu söylediler: Bu haberleri biz de duyuyoruz ve üzülüyoruz. Şayet bizler, Türkiye'deki siyasiler arasında bir ihtilafa sebebiyet vereceksek, şu anda Suriye'ye gidip ölmeye dahi razıyız. Bize sahip çıkan, bize kucak açan bu ülkenin huzuru kesinlikle bozmak istemeyiz" Eylül ayında olmamıza rağmen Hatay'da sıcaklığın 40 derece olduğuna dikkat çeken Üstün, "Orada insanlar çadırlar ve çadır ortamını düşündüğünüzde yani yürüme mecalleri kalmamış zaten sıcak bir ortam var, askeri eğitim hak getire. Kaldı ki hemen arkamızdan araçlar geçiyor 500 metre ilerde köy var, 30 metre yanımızdan yol geçiyor. Çiftçilerimiz burada tarlalarını, ekip biçiyor. Burada bir silah patlamasını düşün, bir mantar tabancası patlasa hepimizin bu manada haberi olur. Bu kamp diğer kamplardan farklı değildir" şeklinde konuştu.

Çankaya'da Hatay zirvesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Gül, Hatay'daki kamplara ilişkin Lekesiz'den bilgi aldı. Görüşmede geçtiğimiz günlerde Hatay'da gerçekleştirilen Esed yanlısı provokatif eylemlerin ele alındığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT