1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kocaeli’de Menemen Katliamının Yıldönümünde Eylem Yapıldı
Kocaeli’de Menemen Katliamının Yıldönümünde Eylem Yapıldı

Kocaeli’de Menemen Katliamının Yıldönümünde Eylem Yapıldı

83.Yıl dönümünde Menemen katliamının kurbanları Kocaeli'de yapılan bir eylemle anıldı.

24 Aralık 2013 Salı 12:06A+A-

​İdam edilerek suçsuz yere katledilen 22 mazlum insanın ruhları için önce kuranı kerim okundu ve dua edildi. Ardından İnsan hakları savunucuları Derneği genel başkan yardımcısı Behlül Metin, Mememen vakası bahane edilerek katledilen mazlumlar için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya destek veren vatandaşlar ellerinde, "Zorba CHP yönetiminin Menemen provokasyonuyla katlettiği Müslümanları rahmetle anıyoruz" pankart açtı.

1-017.jpg

4-011.jpg

8-006.jpg


Basın Açıklamasının Tam Metni:

23 ARALIK 2013, 83.YILDÖNÜMÜNDE MENMEN KURBANLARINI RAHMETLE ANIYORUZ

Değerli halkımız ve basın mensupları. Bundan 83. yıl önce 23 Aralık 1930 yılında, devleti kuran parti, zorba CHP anlayışının bir tertibi olarak gerçekleşen Menemen provokasyonunda asılarak katledilen Müslümanların ruhların şad olması için okuduğumuz kuranı kerimden sonra, Allahtan bu masum ve mazlum insanlara rahmet diliyoruz. Şahadetleri mübarek olsun. Bunları katleden zorba CHP anlayışında kınıyoruz. Bu olay CHP rejiminin, varlığından rahatsız olduğu çok sayıda alim ve hocayı etkisiz hale getirmek, Müslüman halka göz dağı vermek için, günümüzdeki Danıştay saldırısı benzeri bir provokasyondur. Kurulduğu günden beri bu ülkenin Müslüman halkını ve inancı olan İslamı kendine tehdit olarak gören CHP anlayışı, 6 tane esrarkeşin esrar çektikten sonra çıkarttığı bu olayı utanmadan Müslümanlara mal etmekte ve bunu bahane ederek Müslümanlara, halkın İslam inancına sövmektedir.

Ey bu halkın inancı İslam’ın düşmanı CHP’ye, bu olayda kullandığınız esrarkeş piyonlar, İslam’ın değil, olsa olsa, Allahtan korkmayan, haramdan sakınmayan sizin dinsiz anlayışınızın temsilcisi olabilir. Nitekim elebaşı durumunda olan derviş Mehmet adındaki kişi çevresinde tescilli bir esrarkeş olup, ben Mehdiyim diye piyasaya çıkmış ve ona karşı çıkan Subay Kubilay’ı katletmiş, olaydan sonrada üzerinden esrar çıkmıştır.

Şimdi Memenen provokasyonunu Müslümanların üzerine yıkmak isteyenlere soruyoruz. Siz Müslümanları kendiniz gibi cehennem ateşinden korkamaz!, Allahtan utanmaz! mı sandınız ki?, esrar, içki gibi Allah’ın haram ettiklerini kullansın. Birde utanmadan kalkmışsınız 80 senden beri bu esrarkeşlerle birlikte gerçekleştirildiğiniz provokasyonu bahane edip Menemen’di, Kubilay’dı, irticaydı diye Müslümanlara ve İslam’a, kininizi, nefretiniz kusuyorsunuz. Bir çocuğun zekâsı dahi, esrarkeşler topluluğunun İslam adına hareket edemeyeceğini idrak eder. Sizin zeka seviyeniz bir çocuktan çok daha geride mi?, yoksa bunun çok iyi farkında olduğunuz halde sırf bunu,  Müslüman halkın inancına saldırmak için utanmadan, ahlaksızca 80 senden beri kullanıyor musunuz?

İslam’a ve halkın inancına saldıracaksanız mert olun, dürüst olun. Menemen’de  esrarkeşlere yaptığınız provokasyonu bahane ederek değil, İslam yerine irtica kelimesini kullanarak değil, dürüstçe, mertçe bunu yapın. CHP dürüstçe de ki “Ey bu ülkenin Müslüman halkı, biz sizin inancınız olan İslam’ı istemiyoruz, bu ülkenin Müslüman bir ülke olmasını istemiyoruz! bunlara karşıyız !”. Katakullilerle, entrikalarla halkın inancına yok Menemendi, Yok Kubilay’dı, irticaaydı diye saldırmayın, çünkü artık halk bunları yutmuyor. En büyük kanıtı da CHP‘nin 63 seneden beri iktidar yüzü görmeyişidir.

Cani katil, Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan divanı harpte, olayı çıkartan 6 kişi ile beraber 105 kişi yargılanmıştır. Suçsuz yere yakalananların 17 tanesi de İzmitli hemşerimizdir. Bu olayda asıl mağdur olansa, olayı çıkartan 6 kişilik esrarkeş çetesi dışında, hiçbir suçu olmadığı halde idam edilen 22 kişi ve hapse atılan yüzlerce kişidir. Bu provokasyondan sonra  ele başısı olarak, 90 yaşındaki Erbilli Esad Efendi gösterilerek, tutuklanıp idam cezasına mahkûm edilmiştir. Esad Efendinin oğlu olmaktan başka hiçbir suçu olmayan, çocuğu Ali Efendi’de idam edilmiştir. Sormak gerekiyor, ulaşımın ve iletişimin çok zor olduğu o günlerde Menemen neresi, Esad Efendinin yaşadığı İstanbul neresi.17 İzmitli hemşerimiz suçlu diye yargılanarak hapse atılmıştır. İzmit neresi?, Menemen neresi?.İdam edilenlerin biride kimliği Hayim oğlu Jozef adlı bir Yahudi’dir. Suçu da o gün esrarkeş Mehmet ve arkadaşlarına, parasıyla ip satmış olmak. Mahkemede irticacılıkla suçlandığı zaman verdiği cevap çok ilginçtir, “şeriat kim?, ben kim?, ben Yahudi’yim ama havraya dahi gitmem, dinle alakam yok”  demiştir”

Bir ülkenin medeniliği insan haklarına verdiği önem ve gösterdiği hassasiyetle ölçülür. CHP anlayışının provokasyonu sonucu bu  provokatör esrarkeşlerle hiçbir ilgisi olmayan, dindar insanlar idam edilmiştir. Bizler insan hakları savunucusu bir sivil toplum kuruluşu olarak, devleti, yetkilileri tarihimizdeki bu kara sayfayla yüzleşmeye davet ediyoruz. Normalleşme sürecinde, bu insan hakları ayıbından dolayı, devlet Menemen provokasyonu kullanılarak idam edilen bu insanların yakınlarından özür dilenmelidir. Devleti kuran parti CHP’nin provokasyonuyla suçlu gibi gösterilen bu mazlum insanlara itibarları iade edilmelidir. Gerek devlet organlarınca, gerek bir takım çevrelerce, 80 seneden beri bu olay vesile kılınarak, irticacı, yobaz diye Müslüman halkın inancına küfredilmesinden dolayı, halktan özür dilemelidir. Gerçekleri yansıtmayan Menemen vakası ile ilgili olaylar okullarda okutulan tarih kitaplarından çıkartılarak, bir irtica vakası değil, devleti kuran parti CHP tarafından, bir kaç esrarkeş provokatör kullanılarak, dindar insanların katledildiği bir insan hakları ihlali vakası olarak yer almalıdır.

Bu olay vesile edilerek idam edilenlerin isimlerini bilsek dahi yakınlarını tanımıyoruz. Fakat bu ilanımızı duyan varislerini İnsan Hakları Savunucuları Derneğine dilekçe ile başvurmaya davet ediyoruz. Derneğimize yapacakları yazılı başvurudan sonra, derneğimize bağlı avukatlarca bu mağdurların itibarını iade ve varislerine tazminat ödenmesi konusunda önce iç hukuk kurumlarında, netice alınamadığı takdirde de uluslararası kurumalarda dava süreçlerini başlatacağız. Devleti kuran parti, CHP iktidarının katlettiği bu mazlumların, haklarının alınması için gerekli hukuki mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz. Hukukta suçun şahsiliği esastır ve bu tip davalarda kazanılması en kolay davalıdır, lütfen bu ilanımızın ulaştığı mazlumların varisleri bunu ihmal etmeyip İnsan Hakları Savunucuları Derneğine gerekli başvuruyu yapsınlar, Menemen’de katledilen manzumlarla ilgili bizde harekete geçelim. Basın açıklamasına katıldığınız için teşekkür ediyoruz.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI DERNEĞİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BEHLÜL METİN

HABERE YORUM KAT