1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kızılay Kart 1 Milyondan Fazla Mülteciye Ulaştı
Kızılay Kart 1 Milyondan Fazla Mülteciye Ulaştı

Kızılay Kart 1 Milyondan Fazla Mülteciye Ulaştı

Türk Kızılayı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP), Avrupa Birliği (AB) fonuyla Türkiye’deki mülteciler için yürüttüğü Sosyal Uyum Yardımı (SUY) Programı kapsamında dağıtılan Kızılay Kart, 1 milyondan fazla mülteciye ulaştı.

29 Kasım 2017 Çarşamba 12:00A+A-

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Türkiye Direktörü Nils Grede, Türkiye’de kamp dışında yaşayan mültecilere dağıtılan Kızılay Kart’a ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Grede, Birleşmiş Milletler’in (BM) bir parçası olan WFP’nin, acil durum ve felaketlerden etkilenenlerin yanı sıra düşük gelirli ülkelerdeki insanlara gıda temin edilmesi için çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart 2016’da imzalanan göçmen mutabakatının iyi bir anlaşma olduğunu söyleyen Grede, “Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon mülteci var ve şu anda dünyada Türkiye’den daha fazla mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke yok.” ifadesini kullandı.

Grede, WFP’nin, Türk Kızılayı ile iş birliği yaparak nakit yardım sistemi olan Kızılay Kartları dağıttığını belirterek “Kızılay Kart’tan faydalananların çoğunluğunu Suriyeli mülteciler oluşturuyor fakat Iraklı ve İranlı mülteciler de var.” diye konuştu.

“Mülteciler, Nakit Kartla İstediklerini Satın Alabilir”

Türkiye’deki mültecilere Kızılay Kart aracılığıyla kişi başına aylık 120 lira yardım yapıldığını ifade eden Grede, kart sahibi mültecilerin nakit yardım sayesinde en temel ihtiyaçlarını karşılayabildiklerinin altını çizdi.

“Mülteciler, nakit kartla istediklerini satın alabilir. Hiç kimse onların neye ihtiyacı olduğunu ve paranın ne için kullanılması gerektiğini aileler kadar iyi bilemez.” diyen Grede, yardım alanların, kira, fatura, yiyecek ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarına kendilerinin karar verdiğini belirtti.

Grede, “Şu ana kadar 3,5 milyon mültecinin 1,8 milyonu başvuru yaptı. Kızılay Kart, 1 milyondan fazlasına ulaştı.” ifadesini kullandı.

“Kızılay Kart ile Birçok İhtiyacımızı Karşılıyoruz”

Kızılay Kart alan ve soyadının verilmesini istemeyen mülteilerden Nesrin, 17, 16, 12 ve 7 yaşlarında 4 çocuğu olduğunu belirterek, “Suriye’deki savaş yüzünden çocuklarımız aç kalmasın diye Halep’ten buraya geldik. Yiyecek hiçbir şeyimiz kalmamıştı.” dedi.

Hatay’da 1 yıl kaldıktan sonra Ankara’ya geldiklerini ve 4 yıldır burada yaşadıklarını kaydeden Nesrin, “Türkiye halkı çok misafirperver. Komşularımızla iyi ilişkilerimiz var. Onlar bizim evimize geliyor, biz onların evine ziyarete gidiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nesrin, “Kızılay Kart ile birçok ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bize sağlanan bu yardım için çok teşekkür ederim, çok memnunuz.” diye konuştu.

Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve WFP ortaklığında yürütülen program kapsamında, kamp dışında bulunan Suriye vatandaşı ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı diğer mülteciler, “Kızılay Kart” aracılığıyla aile ferdi başına aylık 120 lira nakit yardım alabiliyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT