1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KIRGİZİSTAN

  4. Kırgız Liderden Dini Özgürlük Açıklaması
Kırgız Liderden Dini Özgürlük Açıklaması

Kırgız Liderden Dini Özgürlük Açıklaması

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, Cuma namazı saatlerinde izin saatlerinin yetkililerce uygun hale getirilmesi gerektiğini, siyasete karışmamak şartıyla herkesin kendi dinini yaşamakta özgür olduğunu söyledi.

11 Haziran 2016 Cumartesi 15:40A+A-

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev 10 Haziran tarihinde Milletvekili Janarbek Keneş, Kırgızistan müftüsü Maksat Haci Toktomuşev, Dini idare Ulema konseyi başkanı Abduşukur Narmatov, gazeteci Aliya Suranova ve bağımsız uzman Nurlan İsmailov’la  bir görüşme gerçekleştirdi.

Toplantıya katılanlar Kırgızistan Cumhuriyeti İş Kanununda Cuma namazı saatlerinde öğle yemeği molasının uzatılmasını öngören değişiklik tartışmaları hakkında endişelerini dile getirdi. Katılımcılar bu tür girişimlerin toplumda yıkıcı çatışmalara neden olabileceğini öne sürdü.

Dünya Bülteni'nin aktardığına göre Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Kırgızistan’da tüm dini özgürlüklerin uygulanması için koşulların bulunduğunu kaydetti:

"Ülkemizde hem Müslümanlar hem de diğer dinlerin mensupları kendi dinlerini serbestçe yaşayabilmektedir. İnsanlarımız Cuma namazına gitmelerine herhangi bir engel olduğu konusunda şikayet etmiyor. Müslümanların Cuma namazını kılabilmeleri için resmi ya da resmi olmayan kurum ve kuruluşların yöneticileri bu konuyu çözüme bağlamalıdır. Merkezi hükümet ve yerel yönetimler de bu konuda onlara yardımcı olmalıdır.

Ancak her şeyin bir ölçüsü vardır. Biz Arap ülkelerinde İslam’a akılsız bağlılığın nasıl dini dogmaları doğurduğunu görüyoruz. Bu işin sonu kesinlikle IŞİD’e götürür. Biz, zengin bir tarihi, kültür ve gelenekleri olan milletiz ve mankurtlar gibi dışarıdan bize dayatılan yaşam tarzına uymayacağız. Dini konuda hiçbir dayatma kabul edilemez.

Ben bizim devletimizin anayasal laik niteliği ilkesinin ihlal edilmemesini savunuyorum. Ülkemizde herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir, ancak hiçbir durumda dini liderler siyasete karışmamalıdır, dini hoşgörüsüzlük daveti de kabul edilemez, özellikle bu kutsal Ramazan ayında” dedi.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, bu girişimin etrafındaki tartışmaların, ülkenin kaderine kayıtsız olmayan birçok insanın var olduğu gösterdiğini ve onların açıkça laiklik ilkesini savunduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT