1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Kesintiyle İlgili Elimizde Net Veri Yok'
'Kesintiyle İlgili Elimizde Net Veri Yok'

'Kesintiyle İlgili Elimizde Net Veri Yok'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, 31 Mart'taki elektrik kesintilerine ilişkin Yıldız, "Net olarak elimizde bir veri mevcut değildir. Araştırılıyor" dedi.

03 Nisan 2015 Cuma 12:27A+A-

Ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "Olaya teşhisimizi koyduk. Hangi olay nereden kaynaklandı, nasıl oluştu... Fakat bunun sebepleriyle alakalı kamuoyunda çok fazla merak edilen yalnızca teknik midir idari bir hata mıdır bir manevra yanlışlığı mıdır tasarruftan kaynaklanan bir sıkıntı mı var yoksa bunun daha ötesinde bir manipülasyon mu var, spekülatif olmanın dışında gerçekten sistemi olumsuz etkileyecek bir yapı var mı bütün bunlar üzerine detaylıca çalışıyoruz."

Türkiye'de enerji arzıyla, kurulu güçle, santrallerle alakalı bir problem bulunmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, "Tam tersi enerji fazlamız var. Son 3 yılda yapılan yatırımlarla enerji fazlamız var. Problemleri net yerine koymak, olduğu gibi anlamak, varsa bir mühendislik hatası onu da anlamak için yaklaşık 55-60 kişilik bir ekiple çalışıyoruz" dedi.

Siber saldırı ihtimali

Oluşan olayı izah etmenin, bunun hangi sebeplerle tetiklendiğini bilmek anlamına gelmediğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Olaya teşhisimizi koyduk, vakayı okuduk. Bunun 2-3 yolla tetiklenebileceğine kanaat getirdik. Bize soruluyor, 'bu bir siber saldırı mıdır?' siber saldırı ihtimal dışında değildir ama 'siber saldırı' dememiz için de elimizde yeterli done yok. Biz bir ucuzculuğa, kolaycılığa kaçma niyetinde değiliz. 'Ben yapmadım, o yaptı' gibi bir yapımız yok. Siber saldırı ihtimal haricinde değildir, ancak şu anda elimizde net bir veri de mevcut değildir. Araştırılıyor, tamamen teknik bir gerekçeyle de olabilir. Onunla alakalı sebepleri ayrıca kamuoyuyla paylaşacağız."    

Buna ilişkin çok doğru bir teşhis konulması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Vatandaşımızda 'ilerde bu tür şeyler olabilir mi tekrarlanabilir mi' kaygısı, endişesi var. Bu tür noktalara düşmemek açısından çok daha dikkatli olmamız gerekiyor" diye konuştu.  

"Nükleer santralde kararlıyız"

Yıldız, elektrik kesintisinin ardından nükleer güç santraline ilişkin anlaşmaya yönelik spekülasyonlar yapıldığını ifade ederek, "Nükleer güç santraliyle alakalı siyasi ve teknik kararlarımız mevcut. Bununla alakalı anlaşmalarımız mevcut. Bazı ülkeler gibi git gellere de sahip değiliz, son derece kararlıyız. Hazine garantisi olmaksızın yaklaşık 100 milyar liralık bir anlaşma yapılmasının Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güvenin ve o güvenin sürdürülebilir oluşuna olan inancın önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız, "(Avrupa Birliği) Bizim enerji başlığımızı ister açsınlar, ister açmasınlar. Biz doğru bildiğimizi yapacağız" dedi.

Rusya’dan alınan doğalgazda fiyat indirimi

Rusya’dan alınan doğalgazda fiyat indirimine ilişkin Yıldız, "Bizim aldığımız indirim önemli ve değerli bir indirimdir. BOTAŞ'ın önceki 2 yıldaki zararını 2015 yılında telafi edecek bir kurguya sahiptir. Biz, 2015 yılında inşallah 6-7 milyar lira civarında maliyeye, gümrüklere ve hazineye para ödeyeceğiz" dedi.

Elektrikte kayıp-kaçak oranı

Bakan Yıldız, elektrikte kayıp-kaçak oranına ilişkin, "3 bölgeyi hariç tuttuğumuzda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalamasından daha düşük ortalamamız olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT