1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Kerkük'te Gerilim Artıyor
Kerkükte Gerilim Artıyor

Kerkük'te Gerilim Artıyor

Kürdistan lideri Barzani, tank ve topçu birliklerini Kerkük’e sevk etti.

26 Kasım 2012 Pazartesi 06:17A+A-

Irak’ta merkezî yönetimin ihtilaflı Kerkük kentine Dicle Operasyon Komutanlığı kurulması talimatını vermesi üzerine Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Başbakan Nuri El Maliki hükümeti arasında tırmanan gerginlik sürüyor. Bugün Savunma Bakanlığı’nda her iki tarafın yetkilileriyle yapılacak toplantı öncesinde, Erbil yönetimi bölgeye takviye peşmerge birlikleri gönderme kararı aldı.

Bölgedeki Kürt kaynaklarının Taraf’a verdiği bilgiye göre, takviye birliklerin başında Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin kardeşi Sihat Barzani bulunuyor. Kürt kaynaklar, Sihat Barzani’nin takviye kuvvetlerin bölgeye gidişiyle ilgili, “Tank ve topçu birlikleriyle Kerkük’e sevkiyat yapılıyor. ABD de buna müsaade ediyor” dediğini aktardı. Bölgesel yönetimin Peşmerge Bakanı Yardımcısı Enver Hacı Osman ise ek birlik sevk edilmesi kararının ardından “Eğer çizgiyi aşarlarsa, onlara ateş açmaya hazırız” diye açıklamada bulundu.

Sadr’ın arabuluculuk teklifine ret

Bu arada Şii dinî lider Mukteda El Sadr, Mesud Barzani ile Başbakan Nuri Maliki’yi Necef’e davet etti. Ancak Sadr’ın arabuluculuk girişimine Barzani’den ret cevabı geldi. Irak’taki bu gelişmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise gerginlikten dolayı Maliki’yi sorumlu tutarak, “Biz isteriz ki Irak’ta askerî birlikleri hareket ettirmekten çok, gönül birliğini harekete geçiren bir yönetim anlayışı olsun” dedi.

Taraf 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum