1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAZAKİSTAN

  4. Kazakistan'da Okullarda Başörtü İzni Yolda
Kazakistan'da Okullarda Başörtü İzni Yolda

Kazakistan'da Okullarda Başörtü İzni Yolda

Kazakistan'da okullarda Okul-Aile Birliğinin talepleri doğrultusunda başörtüsü izni verilebilir.

01 Nisan 2016 Cuma 17:35A+A-

Kazakistan'da eğitim veren okullarda öğrenci üniformalarının rengine ve şekline Okul-Aile Birliği tarafından karar verilebileceği açıklandı.

Ülkedeki okullara kız öğrencilerin başörtülü olarak devam edebilmesine Okul-Aile Birliği ve orta öğretim kuruluşlarının yönetim kurumlarının yapacağı ortak toplantısı sonucunda karar verilecek.

Zakon.kz sayfasının haberine göre, konu ile ilgili açıklama Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanı (EBB) Erlan Sagadiev’in internetteki sayfasında yayınlandı.

Habere göre, EBB ülkede okul üniforması şartlarının açıklanmasının ardından çok sayıda ebeveyn tarafından itiraz geldi. Ebeveynler kararın, özellikle kız öğrencilerin eğitimlerine başörtüsüyle gelmelerini engelleyen yasağın yeniden gözden geçirilmesini talep etti.

Iman Kyanışkızı isimli bir ebeveyn, bu kararın laik eğitim kurumlarında öğrenciler için dinleri ile ilişkisinin kesilmesi manasına geldiğini belirterek, bunun yasadışı bir karar olduğunu bildirdi. Diğer veliler de benzer görüşleri dile getirdi.

Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığı okul üniformaları hazırlanmasında konu ile ilgilenen en iyi okulların deneyimi ve eğitim yetkililerinin tekliflerine değerlendirileceğini açıkladı. Bakan, "İhtiyaca göre okullarda uygulamak üzere okul üniformaların renk seçimi ve stili konusunda okul çapında veli toplantısı yapılarak konu ele alınır. Bu eğitim kurumları ve Okul-ile Birliği tarafından verilecek kolektif bir karardır" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bakanı daha önceki açıklamalarında, "okul üniformaları farklı inançların dini giyim öğeleri taşımasına izin verilmez" açıklaması yapmıştı.

HABERE YORUM KAT