1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Katil Esed ve Rusya İdlib’de 5 Mart’ta ilan edilen ateşkesi yaklaşık 3.200 kez ihlal etti!
Katil Esed ve Rusya İdlib’de 5 Mart’ta ilan edilen ateşkesi yaklaşık 3.200 kez ihlal etti!

Katil Esed ve Rusya İdlib’de 5 Mart’ta ilan edilen ateşkesi yaklaşık 3.200 kez ihlal etti!

İdlib’de Türkiye ile Rusya’nın garantörlüğünde 5 Mart 2020’de ilan edilen ateşkese rağmen Rejim ve destekçilerinin saldırıları durulmadı. Yaklaşık 10 aylık zaman zarfı içerisinde Rejim ve destekçilerinin ateşkesi tam 3.174 kez ihlal ettiği tespit edildi.

18 Ekim 2020 Pazar 22:36A+A-

HAKSÖZ-HABER

Gündemin siyasi ölçekte Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve Doğu Akdeniz’deki enerji çekişmelerine kilitlendiği şu korona ikliminde Suriye’de Esed-İran-Rusya bloğunun yol açtığı yıkım bir hayli gündemden düştü. Sahada kısmi bir sakinlik hüküm sürse de katil Rejim ve destekçilerinin İdlib’i kuşatmaya ve teslim almaya yönelik taarruzları dur durak bilmedi. Şimdi bir yandan korona musibeti, bir yandan da uluslararası siyasetin ilgi alanının başka meselelere kayması sonucunda İdlib halkı adeta kaderine terk edilmiş vaziyette. Yaklaşan soğuk kış iklimiyle birlikte çoğu derme çatma kamplarda yaşayan ve gündelik iaşesini karşılamak için yardıma muhtaç olan milyonlarca İdlibliyi daha da zor günler bekliyor.

10 ayda 3.174 kez ihlal edilen ‘ateşkes’

Suriye Genel Devrim Konseyi (SRCG) Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Esed rejiminin ülkenin kuzeybatısında 5 Mart'tan bu yana 3.174'ten fazla ateşkes ihlali yaptığını kaydetti. Konuyla alakalı yayımlanan raporda, Rejim ve destekçilerinin yerlerinden edilen insanların evlerine dönmesini önlemek için kasıtlı olarak İdlib kırsalındaki yerleşim alanlarını hedef aldığı belirtildi.

Rejim güçlerinin saldırılarına işbirlikçisi Rusya’nın da hava desteği sağladığı belirtilen raporda, Rus savaş uçakları ve insansız hava araçları tarafından özellikle hastane ve eğitim amaçlı kullanılan binaların hedef alındığı ve bu bağlamda kritik önemdeki 17 binanın vurularak kullanılmaz hale getirildiği kaydedildi.

Muhaliflere yakın Zaman Al Wasl sitesinin yer verdiği İngilizce bir habere göre, ateşkese rağmen gerçekleştirilen bu sistematik ihlallerin yüzlerce sivilin bölgeye geri dönüşünü geciktirdiğini ve ek olarak bazı aileleri yerleştikleri geçici barınaklardan bir kez daha göç etmesine sebep olduğunu belirten SRCG, "Kuzeybatı Suriye'de rejim ve Rus güçleri tarafından devam eden ihlalleri şiddetle kınıyoruz" dedi ve uluslararası topluma duyarlılık çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'e göre İdlib vilayeti yaklaşık 3,5 milyon sivile ev sahipliği yapıyor.

HABERE YORUM KAT