1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KATAR

  4. Katar'dan Sisi'yi Memnun Edecek 'El Cezire' Hamlesi
Katar'dan Sisi'yi Memnun Edecek 'El Cezire' Hamlesi

Katar'dan Sisi'yi Memnun Edecek 'El Cezire' Hamlesi

Sokaktan yaptığı gösteri haberleriyle Doha ile Kahire arasında gerginliğe neden olan El Cezire'nin Mısır'a yayın yapan Mübaşir kanalı, iki ülke arasında varılan mutabakat sonrası kapatıldı

23 Aralık 2014 Salı 15:42A+A-

İslam Osmanoğlu’nun haberi:

Suudi Arabistan yönetiminin arabuluculuğunda Mısır ve Katar arasında varılan uzlaşmanın bir gereği olarak El Cezire Mısır Mübaşir kanalı kapatıldı.

Kahire saatiyle pazartesi günü saat 17:00 haberlerinde spiker, "Bugün son haberleri size takdim ettim. Kanalın Doha ofisi geçici olarak kapatılmıştır” dedi.

Bugün kanal tarafından yapılan açıklamada ise, Cezire Mübaşir ve Cezire Mısır Mübaşir kanallarının çok başarılı bir tecrübe olduğu ve bu iki kanalın kadrolarıyla “El Cezire Genel Mübaşir” adında yeni bir kanal kurulacağı duyuruldu.

DARBE YÖNETİMİNİ RAHATSIZ EDİYORDU

Mısır Mübaşir Kanalı ülkenin farklı şehir, kasaba ve köylerinde sokak aralarında yapılan eylemleri cep telefonu ve laptop aracılığı ile canlı veriyordu. Bu bakımdan Sisi yönetimini rahatsız ediyordu. Mısır’da mahkeme ise yönetimin kapatma talebini reddetmişti.

Mısır ve Katar yönetiminin geçen pazar günü bir araya gelmesinin ardından çok önemli gelişmeler yaşandı. İlk adımı Mısır tarafı attı. Sisi Mısır İstihbaratı Başkanı Ferid Tuhami’yi emekliliğe sevkederek yerine yardımcısı Halid Fevzi’yi atadı. Bazı çevreler Rabia ve Nahda’da yaşananlardan Tuhamiyi sorumlu tutuyordu. Mısır ayrıca Katarlı muhalifi de sınır dışı etti.

Katar’ın ise El Cezira Mısır Mübaşir Kanalının kapatılmasının yanında Mısır’ın kredi borçlarının ertelenmesi ve Müslüman Kardeşler kadrolarının bu ülkeden çıkarılması gibi bazı adımlar attığı biliniyor.

TEPKİLER VAR

Sisi’ye ve darbeye destek veren çevrelerden bazıları Sisi’nin Katar ile ilişkileri normalleştirmesine son derece tepki gösterdi. Mısır’da son dönemde yaşanan Mübarek taraftarları ve Sisi destekçileri arasında da ciddi problemler ve tartışmalar yaşanıyor.

Katar il ilişkileri normalleştirmesinin Mısır yönetiminin elini güçlendirmesi bekleniyordu. Ancak böyle olmadı. Sisi darbeyi destekleyen özellikle de Mısırlı Kıpti işadamı Seviris’in kanalı ON TV’de ciddi bir şekilde eleştirildi.

Mısır’ın Türkiye ile de ilişkileri normalleştirebileceği, muhtemel normalleşmenin Müslüman Kardeşler’in de lehine olacağı tahmin ediliyor.

KATAR TEMSİLCİSİ İLE SİSİ PAZAR GÜNÜ GÖRÜŞMÜŞTÜ

Doha ve Kahire yönetiminin, Temmuz 2013'te Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından gerilen ilişkileri, Suudi Arabistan'ın girişimiyle normalleştirmeye çalışıyordu. 20 Aralık'ta, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin özel temsilcisi Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in temsilcisi Halid Abdulaziz et-Tuvicri, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle bir araya gelmişti. 

Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin Özel Temsilcisi Muhammed Abdurrahman Al Sani, Pazar günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bir gazeteye verdiği demeçte, iki ülke arasında anlaşmazlığa neden olan sebepleri ele alan, bu tarz görüşmelerin devamının geleceğini söylemişti.

Katar'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinin iki ülke arasındaki yakınlaşmadan "duyduğu çekinceye" ilişkin ise Al Sani, Katar'ın "her zaman misafirlerine kapısını açık tutma" siyaseti izlediğini ancak bu kişilerin siyasi faaliyetlerde bulunmasına izin verilmeyeceğini kaydetmişti.

(Dünya Bülteni)

 

HABERE YORUM KAT