1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kara Propagandaya Ortak Olma Yarışı
Kara Propagandaya Ortak Olma Yarışı

Kara Propagandaya Ortak Olma Yarışı

Press TV ile CNN’nin, Samanyolu ile BBC’nin ortak hedefleri zayıflatmak, itibarsızlaştırmak ve nihayet düşürmek gibi açık ya da örtülü operasyonlar yürüttüklerine şahit oluyoruz.

27 Kasım 2014 Perşembe 07:05A+A-

Kenan Alpay / Haksöz Haber

Reyting kaygısı dermansız bir derde, haz verici bir saplantıya dönüşmüş durumda. Haberin doğruluğundan çok dolaşım değeri itibar görüyor. Algı gerçeği, mizansenlerse hakikatte yaşananları ezip geçiyor. Maalesef bu çarpık işleyiş en kritik zaman ve konularda dahi Müslümanlar tarafından da kabul görebiliyor.

Edward Said’in ‘Haberlerin Ağında İslam’ kitabını kaleme aldığı dönemlerde hiç değilse Müslümanlar ve vicdanı kararmamış ve adalet duyguları kaybolmamış insanlar tarafından derin ve sistematik kritikler yapılırdı. Haberlerin etkili bir silah, siyasal ve toplumsal alanda bir algı mühendisliği olarak işlemesine karşı bir bilinç ve eylem planı inşa edilirdi. Şimdilerde bu duyarlılık zayıfladı, duyarsızlık arttı. Hatta bu dalgaya kapılmak ve katılmak hususunda bir beis görülmez oldu neredeyse.

Söz Konusu ‘Aşırı Dincilik’se …!

En son dolaşıma sokulan birkaç habere bakarak paylaşımcıların haber kaynaklarının sıhhat ve niyetini hiç sorgulamaksızın okurlarına iletmek konusunda ne kadar istekli ancak bir o kadar da sorumsuz olduklarını görebiliriz. Mesela “Oğlunun intikamını almak isteyen anne 25 militan öldürdü” tarzındaki başlıklarla verilen haber epeyce ilginç bir tabloyu işaretliyor.

İran’ın İngilizce yayın yapan Press TV’si Afganistan’ın Farah bölgesinde Reza Gül isimli bir kadının gözleri önünde öldürülen oğlunun intikamını almak için Taliban militanlarının peşine düşme hikayesini işlemiş. Press TV’ye bu haberi Türkçe’ye çevirip yayınlayan haber merkezlerine göre Reza Gül adındaki kadın peşine düştüğü Taliban militanlarını sıkıştırmış, onlarla tam 7 saat çatışmış ve sonuçta 25’ini öldürüp 5’ini de yaralamış.

presstv-rezagulb.jpg

Afganistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Sıddıki’yse “oğlunun intikamını almak için silaha sarılan anne, Taliban'a karşı verilen mücadelenin sembolü haline gelecek” demiş. Taliban böyle bir çatışma olup olmadığına ve böyle bir kayıp verip vermediğine dair bir beyanda bulunmamış. Ancak söz konusu haberi iktibas eden seküler-dindar, muhalif-yandaş neredeyse bütün yayın organları şu notu haberin sonuna eklemeyi ihmal etmemiş: “ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilme tarihi yaklaşırken, Taliban, Afganistan güvenlik güçlerine saldırılarını arttırdı. Afganistan'ın batısındaki Fatah bölgesi, Taliban'ın en etkili olduğu yerlerden biri olarak biliniyor.”

Yazının devamı >>>