1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Jandarmayı Yöneten 'Paralel' Siviller
Jandarmayı Yöneten 'Paralel' Siviller

Jandarmayı Yöneten 'Paralel' Siviller

Darbe soruşturması kapsamında Gülen örgütünün jandarmadan sorumlu üst düzey ismi yakalandı. Öğretmen olduğu belirlenen şüphelinin itirafları ve istihbari bilgiler ile örgütün jandarmadan sorumlu sivil görevlilerinin şeması önemli ölçüde ortaya çıktı.

07 Kasım 2016 Pazartesi 12:57A+A-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen örgütünün jandarma yapılanmasının sivil sorumlularının şemasını ortaya çıkardı. Başsavcı vekili İsmail Uçar’ın koordine ettiği,   savcı Can Tuncay tarafından yürütülen ’15 Temmuz darbe soruşturması’ kapsamında örgütün Marmara bölgesindeki jandarmadan sorumlu ‘müdür yardımcısı’ yakalandı. Örgüt içinde bu kişinin üstünde yer alan ’ Jandarma Marmara Bölge Temsilcisi ve Marmara sorumlu müdürünün de isimleri belirlendi.

İstanbul Tuzla’da öğretmenlik yapan Ö.B., Ağustos ayında İstanbul emniyetinin operasyonu ile gözaltına alındı. Gözaltına alınan Ö.B., itirafçı oldu, örgütün jandarma yapılanmasını anlattı ve yapılanmanın jandarma şeması bu itirafla önemli ölçüde  ortaya çıktı.

Ö.B.’nin ifadesine göre örgütün jandarma sorumlularının hemen hepsi devlet okullarında görevli öğretmenler.

Jandarma’dan sorumlu kişiye ‘jandarma kuvvet imamı’ denildiğini belirten Ö.B, bu kişinin Ankara’da olduğunu ve 'Fatih' kod adını kullandığını ifade etti.

Örgütün jandarmayı bölgelere ayırdığını ifade eden B.Ö.,  Jandarma Marmara Bölge Temsilciliği makamının olduğunu, temsilci konumunda da ismini bilmediği ancak kod adı 'Fatih' olan kişinin bulunduğunu söyledi.

İstanbul emniyeti ve savcılık yaptığı çalışmanın ardından Fatih kod adlı Marmara Bölge Temsilcisinin N.K isimli olduğunu tespit etti.

N.K’den önce Marmara bölge temsilciliği yapan isim de belirlendi. Bir hastanede doktor olarak çalıştığı ortaya çıkan  'Doktor Kemal'  kod adlı M.B.’nin 2016 yılı başına kadar görev yaptığı, görevini bu tarihten sonra  N.K.’ye devrettiği belirlendi.

Örgütün ‘Marmara bölge temsilciliği’ 12 ilden sorumlu. Bu iller şöyle: İstanbul, İzmit, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Bolu ve Düzce.

İtirafçı Ö.B., örgütün Marmara bölgesini 'Avrupa yakası’, 'Anadolu yakası’, ‘Trakya bölgesi', ‘Bursa-Çanakkale-Yalova-Bilecek’ ve ‘Bolu-Düzce-Sakarya- İzmit’ diye beşe ayırdığını ve her bölgeden de farklı isimlerin sorumlu olduğunu ve bu kişilere 'müdür' denildiğini belirtti.

Anadolu yakasındaki jandarmadan Erkan kod adlı E.D.’nin sorumlu olduğunu, kendisinin de bu kişinin yardımcısı olduğunu açıkladı.

Savcılık çalışmasının sonucunda örgütün Marmara Bölgesi’ndeki Avrupa yakasındaki jandarma sorumlusu da tespit edildi. Avrupa sorumlusu da Serhat kod adlı B.Y isimli kişi...

Diğer üç bölgedeki sorumlu müdürlerin kod adları tespit edildi. Ancak gerçek isimleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

İtirafçı Ö.B.’nin astsubay ve uzman çavuşlardan sorumlu olduğu belirlenirken, subaylardan sorumlu örgüt üyesinin de G.A. olduğu tespit edildi.

Örgütün jandarma astsubay ve subay okullarından sorumlu kişilerin de kod adları belirlendi.

Ortaya çıkarılan şema

Yapılan çalışmaların ardından örgütün jandarma şeması ortaya çıkarıldı. Şemada bazı örgüt üyelerinin gerçek isimlerinin de belirlendiği görüldü. Soruşturma devam ettiği için şemada yer alan bu isimleri açık olarak vermiyoruz.

Şemanın en tepesindeki isim yani örgütün 'ordu imamı' henüz belirlenemediği için buraya soru işareti konuldu.

Yakalanamayan isimlerle ilgili savcılığın çalışması devam ediyor.

Kaynak: Selahattin Günday / Al Jazeera

HABERE YORUM KAT