1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İtalya'nın Denizde Bıraktığı Göçmenleri 6 Ülke Kabul Ediyor
İtalya'nın Denizde Bıraktığı Göçmenleri 6 Ülke Kabul Ediyor

İtalya'nın Denizde Bıraktığı Göçmenleri 6 Ülke Kabul Ediyor

İtalya Başbakanı, Proactiva Open Arms adlı sivil toplum kuruluşunun Akdeniz’de kurtardığı ve İçişleri Bakanı Salvini'nin limana yanaşma izni vermediği gemideki göçmenlerden yaklaşık 150’sini altı Avrupa ülkesinin kabul edeceğini duyurdu.

15 Ağustos 2019 Perşembe 22:50A+A-

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Proactiva Open Arms adlı sivil toplum kuruluşunun Akdeniz’de kurtardığı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini'nin limana yanaşma izni vermediği gemideki göçmenlerden yaklaşık 150’sini altı Avrupa ülkesinin kabul edeceğini duyurdu.

Başbakan Conte, Open Arms'da iki haftadır bekletilen göçmenlerin, Fransa, Almanya, Romanya, Portekiz, İspanya ve Lüksemburg arasında paylaştırılacağını açıkladı. İçişleri Bakanı Salvini'nin "göçmenlere kafayı taktığını" belirten Conte, yazdığı açık mektupta Salvini'yi "vefasız" olmakla suçladı.

Open Arms gemisi, Akdeniz'de kurtardığı göçmenlerle iki haftadır denizde Avrupa devletlerinin güvenli liman vermesi için bekliyor.

Fransız ve Alman yetkililer, son aylarda İtalyan limanlarına yanaşmak isteyen göçmen kurtarma gemileri ve Roma yönetimi arasındaki gerilimle ilgili müzakereleri sürdürdüklerini açıkladı.

Diğer yandan Salvini, Open Arms'a yönelik dün Lazio Bölge İdare Mahkemesinin (TAR) giriş yasağını askıya alan kararına üst mahkemede itiraz etti.

Open Arms, TAR kararına dayanarak bu sabah erken saatlerde Lampedusa Adası'na yaklaşırken birkaç metre uzağında bulunduğu limana, Salvini'nin getirdiği ikinci yasak sebebiyle göçmenleri indiremedi.

İspanyol Open Arms ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "14. gün. Kara göründü: Lampedusa. Salvini'nin kararnamesinin askıya alınmasıyla İtalyan kara sularındayız. Halen bir limanımız yok." ifadelerine yer verdi.

İtalya ve Malta, son yıllarda çok fazla göçmen almaları ve göçmenlerin Avrupa'da dağıtılmasına yönelik Avrupa Birliği üyesi ülkelerden bekledikleri dayanışmayı görmemeleri gerekçesiyle kurtarılan kayıtsız göçmenleri kabul etmiyor.

İtalya ayrıca, hafta başında "yasa dışı göçle mücadele"ye ve özellikle kayıtsız göçmenleri denizden kurtaran sivil toplum kuruluşlarına yönelik tedbir ve yaptırımlar içeren yeni güvenlik paketini parlamentoda kabul etmişti.

Kaynak: Euronews

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT