1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İstismar Önergesi Oy Birliğiyle Kabul Edildi
İstismar Önergesi Oy Birliğiyle Kabul Edildi

İstismar Önergesi Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Çocuk istismarının önlenmesi ile ilgili MHP'nin sunduğu önergenin dün Meclis'te reddedilmesi, ardından da dört parti arasında Meclis Araştırması açılması konusunda anlaşma sağlanmasının ardından sunulan önerge oy birliği ile kabul edildi.

24 Mart 2016 Perşembe 20:12A+A-

Meclis'te önceki gün reddedilen çocuk istismarına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması öneresi, dört siyasi partinin üzerinde vardığı anlaşma ile oy birliği ile kabul edildi. Dört siyasi partinin önergeleri ayrı ayrı okunduktan sonra geçilen görüşmelerde Hükümet adına söz alan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, adını vermeden Karaman'da Ensar Vakfı'nda yaşananlara değindi ve şunları söyledi:

"Müessif, hepimizin vicdanını yaralayan bir hadise. Öncelikle yargının en sağlıklı bir şekilde karar verip, suçlu bulunan kişinin de en ağır cezayı bulmasını temenni ederim. Toplumsal anlamda bir suç ile karşı karşıyayız. Hangi camiadan hangi kesimden olursa olsun suç işleyen cezasını en ağır şekilde görmelidir. Aslında hukukta suçun şahsiliği diye bir ilke var. Bir insan suçlu diye babasını annesini suçlamayacağınız gibi mensup olduğu bir partiyi, vakfı da suçlayamazsınız. Tam aksine suç işleyen kişi mensubu olduğu yapıları da mağdur eder. Burada gerçek kişiler ile tüzel kişileri de birbirinden ayırmak lazım. Dolayısıyla burada dayanışma sergilememiz çok önemli."

Önergenin altına imza atan milletvekillerinin de söz almasından sonra yapılan oylamada komisyon kurulması oy birliğiyle kabul edildi. 15 üyeden oluşacak komisyon 3 ay süreyle çalışacak.

Meclis'te önceki gün yapılan görüşmelerde MHP ve HDP'nin aynı konuya ilişkin ayrı ayrı verdiği önergeler AK Partili milletvekillerin ret oyu kullanması üzerine kabul edilmemişti

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan imzasıyla sunulan önergede şu ifadeler yer alıyor:

"Ülkemizde çocuklarla ilgili pek çok hukuki düzenleme yapılmış, iyileştirme ve reformlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan tüm bu çalışmaların etki ve sonuçlarının incelenmesi ve çocuklara yönelik her türlü istismar iddialarının araştırılarak alınması gereken ek tedbirlerin tespit edilmesi ile yeni çözüm yollarının geliştirilmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim."

Önce reddedildi sonra uzlaşıldı

TBMM'de MHP'nin Karaman'da gerçekleşen çocuk istismarının ardından, çocukların her türlü istismardan korunması, yaşanan sorunların tespit edilmesi ve çözüme yönelik çalışmalar yapmak amacıyla komisyon kurulması için verdiği grup önerisi MHP, CHP ve HDP'nin kabul oyuna karşı AKP'nin ret oyu ile geri çevrilmişti. Oylamadan saatler sonra AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı CHP, HDP ve MHP gruplarıyla mutabakata vardıklarını, bu  çerçevede çocuk istismarıyla ilgili ortak bir araştırma önergesi verileceğini söylemişti. Bostancı, önergenin TBMM Genel Kurulunda görüşülerek araştırma komisyonu kurulacağını belirtmişti.

HABERE YORUM KAT