1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İstanbul Sözleşmesi Anketi: Ölçmek mi, yönlendirmek mi?
İstanbul Sözleşmesi Anketi: Ölçmek mi, yönlendirmek mi?

İstanbul Sözleşmesi Anketi: Ölçmek mi, yönlendirmek mi?

​​​​​​​Araştırma şirketlerinin anket faaliyetlerinin halkın nabzını ölçmekten çok manipülatif bir mahiyet taşıdığının son örneğini Metropol şirketinin İstanbul Sözleşmesi anketinde görmek mümkün.

15 Ağustos 2020 Cumartesi 14:01A+A-

Rıdvan Kaya’nın yazısı:

Kamuoyunda tartışılmakta olan İstanbul Sözleşmesi enteresan çıkışlar ve destek arayışlarına konu olmakta. Sözleşmenin hiçbir olumsuzluk ve tek bir leke bile barındırmayan kadınların korunmasına yönelik dört dörtlük bir metin olduğuna dair yaklaşımlar ile aynı metnin bir dizi sinsi mayın barındırdığını ve son dönemde ortaya çıkan pek çok olumsuzluğun kaynağı olduğunu ileri süren karşı tez arasındaki tartışma değişik mecralarda sürmekte.

Kısa bir süre önce iktidar merkezinden gelen ve Sözleşme’den geri çekilebileceği sinyalleri olarak algılanan açıklamalar ile telaşlanan Sözleşme taraftarları son günlerde aynı merkezlerden sadır olan aksi beyanlar ve tutumlar ile yeniden moral bulmuş haldeler. İlaveten Sözleşme taraftarlarının konuya ilişkin tartışmalarda halkın da Sözleşmeden yana olduğuna dair ‘veriler’ ileri sürerek ellerini güçlendirme çabası içerisine girdikleri de görülmekte. 

Bu bağlamda sözleşmeden yana konuşan pek çok kişi zaten halkın üçte ikisinin (% 64) Sözleşmeyi desteklediğini, karşı çıkanların ise küçük bir azınlık (% 19) olduğunu ileri sürüyorlar. İddialarına kaynak olarak da Metropol araştırma şirketinin açıkladığı anket sonuçlarını gösteriyorlar. Aynı ankette AK Parti seçmenin yarısının da Sözleşme’den çekilmeyi yanlış bulduğuna dair sonuçlar doğal olarak Sözleşme taraftarlarının haklılığının bir diğer deli olarak sunulmakta.

Yazının Devamı >>>