1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. IŞİD'in "Sâdece PYD'ye Yarayan" Tel Abyad Saldırıları
IŞİD'in "Sâdece PYD'ye Yarayan" Tel Abyad Saldırıları

IŞİD'in "Sâdece PYD'ye Yarayan" Tel Abyad Saldırıları

Suriye'de kısmî ve geçici "ateşkes" ilan edilmesine rağmen Rusya, direniş bölgelerine yönelik saldırılarını sonlandırmadı. Öte yandan IŞİD, "sâdece PYD'ye yarayan" bir girişime imza attı.

28 Şubat 2016 Pazar 07:48A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Rusya, Suriye'de “ateşkes” başladıktan sonra 2 saat içinde 5 direniş bölgesinde 16 noktayı birden vurdu.

PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad'da ise başrolünde IŞİD'in olduğu yeni bir oyun sahnelendi. 150 kişilik grup ilçeye girince çatışma çıktı. Hem ABD hem Rusya uçakları havadan bomba yağdırdı. Bölgede kalan son Türkmen ve Araplar da sınıra akın etmeye başladı.

IŞİD önceki gece 23.30 sıralarında Suriye PKK'sı PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad merkezine sızarak 5 araç patlattı ve ardından Tel Abyad, Süluk, Hamam Türkmen, Ayn el-Arus köylerine saldırılarda bulundu.

Mumbuç yönünden gelen 150 kişilik IŞİD'li grup, gece boyu süren çatışmalar sonrası Tel Abyad şehir merkezindeki kültür merkezi, maliye binası, hastane, köy kalkınma merkezi ve nüfus müdürlüğü binalarını tamamen ele geçirdi; Hamam Türkmen, Süluk, Ayn el-Arus, Hurubi, Kantari ve Tel Ekçel köylerinde de kontrolü sağladı.

“Sâdece PYD’ye Yarayan Karanlık Bir Girişim”

Bölgede yaşayan kanaat önderleri, IŞİD'in saldırılarının Tel Abyad ve çevresinde kalan son Arap ve Türkmenlerin de tasfiyesi anlamına geldiğini kaydetti.

Kaynaklar, IŞİD saldırısının, Kürt kantonuna ait sınırların netleşmesine hizmet edeceğini söyledi.

Yeni Şafak'ın ulaştığı bölgenin en büyük Arap aşiretlerinden Meşur ve el-Buassaf'a mensup isimler IŞİD'in bu saldırısını, “Sâdece PYD'ye yarayan karanlık bir girişim.” sözleriyle yorumladı.

Kaynaklara göre IŞİD saldırısının ardından bölgede yeni bir sürgün dönemi başlayacak.

PYD ve Müttefiklerinin IŞİD Saldırısına Göz Yumduğu İddiası

PYD'nin aylardır bölgede yaşayan Türkmen ve Arapları zorunlu göçe mahkûm ettiğini, IŞİD'in son saldırısı ile birlikte Türkmen ve Araplar için yeni bir tutuklama ve göç dalgasının geleceğini belirten Türkmen kanaat önderlerinden, eski Tel Abyad Meclisi Başkanı Avukat Ekrem Dede, “PYD ve müttefikleri bu saldırıya bilerek göz yumdu. Bu saldırı planlı bir iş.” dedi.

Dede ayrıca 150 kişilik IŞİD grubunun kasaba merkezine sivil kıyafetlerle geldiğini, burada PYD ile ortak hareket eden Mahmut el-Ganim tarafından silahlandırılarak çatışmaya başlatıldığını iddia etti.

Bu arada ABD ve Rusya uçakları da gece boyunca bölgeye bomba yağdırdı. İlk belirlemelere göre hava harekâtında 10 sivil hayatını kaybetti. IŞİD tarafında ise 40'tan fazla militan hayatını kaybederken, PYD'nin can kaybı ise 30'u aştı.

HABERE YORUM KAT