1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. "IŞİD'in "Hilafet" İlanı İslami Prensiplere Uygun Değil"
"IŞİD'in "Hilafet" İlanı İslami Prensiplere Uygun Değil"

"IŞİD'in "Hilafet" İlanı İslami Prensiplere Uygun Değil"

Dünya Müslüman Alimler Birliği, "Irak Şam İslam Devleti"nin (IŞİD) hilafet ilanının "İslami prensiplere ve reel şartlara" uygun olmadığını açıkladı.

05 Temmuz 2014 Cumartesi 17:01A+A-

Birlik'ten yapılan yazılı açıklamada, adını "İslam Devleti" olarak değiştirdiğini ilan eden IŞİD örgütünün, "başlangıçta Irak'taki diğer güçlerle birlik olup ülkedeki Sünnileri savunması fikrini memnuniyetle karşıladıkları" belirtilerek, "Ancak IŞİD'in söz konusu gruplardan ayrılıp, hilafet ilan etmesi ve Müslümanları itaate çağırması İslami prensiplere ve reel şartlara uygun olmadığı gibi bu tutumun yarardan çok zarar getirdiğini düşünüyoruz" denildi.

Açıklamada, "hilafet kurumunun İslam hukuku açısından "vekalet" anlamına geldiği" hatırlatılarak "Halife, İslam ümmetinin vekilidir. Ve vekalet halifeye biat (egemenliğini tanıma) yoluyla verilir. Vekalet teorik değildir. Hilafet kurumunun yeniden işlevsel olabilmesi için bütün ümmetin veya alimler, devletler ve İslami cemaatlerden oluşan bir mercinin hilafeti uygun görmesiyle gerçekleşir. Bir grubun tek başına hilafetini ilan etmesi halifelik için yeterli değildir, bu İslam hukukuyla ve gerçeklerle çelişir" ifadeleri kullanıldı.

"Halifeler şurayla seçilir"

Kur'an'daki Şura suresinin 38'inci ve Al-i İmran suresinin 159'uncu ayetleri hatırlatılarak İslam'daki devlet anlayışında bütün işlerin "şura" ile olduğunun belirtildiği açıklamada,"İslam'da çocuğun sütten kesilmesine bile istişareyle karar verilirken, hilafet ve devlet işlerinde nasıl olur da istişare yapılmaz?" denildi.

"Dört halife devrinde, halifelerin şura yoluyla seçildiğine işaret edilerek hilafetin, bir tarafın kendi kendini ilan halife ilan etmesiyle geçerli olmayacağı" belirtilen açıklamada, "Irak'ta Sünniler, aşiretler ve çeşitli grupların katıldığı bir halk devrimi oluyor, sonra bir grup kendi başına çıkıp İslam ümmetinin çoğunun, alimlerin görüşü alınmaksızın hilafet ilan ediyor. IŞİD'in bu ilanı, Sünni halkın da katıldığı devrimlere saldırı anlamına gelir. Bu karar İslam fıkhına aykırıdır, kesinlikle kabul edilemez" ifadeleri kaydedildi.

Açıklamada, "hilafet ilanının dini esaslara uygun olmadığı için geçersiz olduğu" vurgulanarak "Dinen geçersiz olduğu gibi, Irak'taki Sünnileri, Suriye'deki devrimcileri tehlikeye atıyor, düşmanların Suriye ve Irak'a karşı birleşmesine yol açıyor" denildi. 

IŞİD'in, istişaresiz, plansız, programsız hilafet ilanıyla insanlar arasında İslami bir kavram olan hilafet'in zedelenmesine yol açtığı kaydedilerek "Bu gibi durumlar, kaos kapısını açtığı gibi, İslam düşmanlarının planlarına hizmet etmekten başka bir işe yaramıyor. Hilafet kavramını, insanlar arasında radikalliğiyle bilinen, hakkında olumsuz kanaat oluşan bir örgütle bağdaştırmak İslam'a hizmet değildir" denildi.

Irak'taki çatışmalarda aşiretlere ait grıuplarla birlikte hareket eden IŞİD örgütü, 29 Haziran'da, ülkede hilafet devleti kurduğunu ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi de "halife" ilan ettiğini duyurmuştu. Örgüt tüm Müslümanların Bağdadi'ye itaat etmesi gerektiğini de ileri sürmüştü.

Merkezi İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin Başkanlığını İslam hukukçusu Yusuf el-Karadavi, Genel sekreterliğini ise Prof. Ali Muhyiddin el-Karadaği yürütüyor. 2004'te kurulan birliğin başkanlık heyetinde, İbadi mezhebine mensup Umman Baş Müftüsü Şeyh Ahmed el-Halili, Fas'tan İslam hukukçusu Prof. Ahmed el-Raysuni ile İran'dan Ayetullah Muhammed Vaizzade ve Moritanya'lı Maliki fıkıh alimi Şeyh Abdullah bin Bayyah bulunuyor. 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum