1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. IŞİD: El-Kaide'den Yolumuz Farklı
IŞİD: El-Kaide'den Yolumuz Farklı

IŞİD: El-Kaide'den Yolumuz Farklı

Ebu Muhammed Adnani'nin açıklamaları IŞİD ve el-Kaide arasında yaşanan krizin neden çatışmaya döndüğünü ortaya koydu.

24 Mart 2015 Salı 16:47A+A-

IŞİD lideri Bağdadi'nin yardımcısı ve örgütün sözcüsü Suriye asıllı Ebu Muhammed Adnani'nin açıklamaları iki örgüt arasında yaşanan krizin neden çatışmaya döndüğünü ortaya koydu.

Adnani, aşağılayıcı bir dille "Afedersin El Kaide emiri" başlığıyla yayınladığı konuşmasında son derece çarpıcı noktalara işaret etti.

El Kaide İran'da saldırı yapılmasını engelledi

Adnani, Zevahiri'nin Afganistan'da ABD güçleriyle savaşan Taliban güçleri ve El Kaide savaşçılarının güvenliğinin sağlanması ve savaş için İran üzerinden kullanılan ikmal yollarının kapanmaması için İran'a yönelik her türlü saldırıyı engellediğini açıkladı. 

Adnani, böylece El Kaide liderliğinin İran'a büyük bir hediye verdiğini söyledi.

Biz hiç bir zaman El Kaide'ye itaat etmedik

IŞİD sözcüsü Adnani, örgütlerinin El Kaide'ye hiç bir zaman katılmadığını, "kendi tevazuları" sebebiyle El Kaide liderlerinden "önderler" olarak bahsettiklerini söyleyerek, El Kaide'ye hiç bir zaman biat etmediklerinin delillerini sıraladı:

Adnani, Eymen el Zevahiri'nin "Şii mescitlerine ve sıradan şiilere yönelik saldırmama kararı" olduğunu fakat kendilerinin bunu asla dikkate almadıklarını; eğer El Kaide ile hiyerarşik bir ilişkileri olsa "doğru bulmasalarda" bu karara uyacaklarını, fakat ilişkileri olmadığı için uymadıklarını açıkladı.

Adnani'nin bir diğer dikkat çektiği nokta ise, El Kaide lideri Zevahiri'nin Mısır Müslüman Kardeşler lideri Mursi'yi tekfir etmemesi, hatta ona dua etmesinin aralarındaki temel farklardan birisi olduğu.

Zevahiri'ye yapılan bir diğer eleştiri, El Kaide'nin Tunus, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerde yönetimlere karşı silahlı mücadele vermeyi değil, bu ülkelerdeki İslami hareketleri ve sivil yapıları desteklemesi oldu.

Adnani, Zevahiri'den "şanını ve tarihini" kaybetmiş bir adam olarak, Mursi'yi tekfir etmesini, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan gibi ülkelere savaş ilan etmesini ve IŞİD lideri Bağdadi'ye biat etmesini ancak bu durumda "muteber" sayılacağını söyledi.

Kaynak: Pressmedya

HABERE YORUM KAT

7 Yorum