1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İşgalci İsrail'de yargıya müdahale etmek isteyen koalisyon hükümeti protesto ediliyor
İşgalci İsrail'de yargıya müdahale etmek isteyen koalisyon hükümeti protesto ediliyor

İşgalci İsrail'de yargıya müdahale etmek isteyen koalisyon hükümeti protesto ediliyor

İşgalci İsrail hükümetinin yargıyı denetleme ve değiştirme politikalarını hayata geçirmek isteyen yeni İsrail koalisyon hükümetine karşı Cumartesi günü 100.000 kişinin katıldığı büyük bir eylem yapıldı.

22 Ocak 2023 Pazar 22:33A+A-

HAKSÖZ HABER

İsrail’in Binyamin Netenyahu liderliğinde kurulan yeni koalisyon hükümeti, “aşırı yargıçların” erişimini kısıtlamak için alacağı değişiklik yasa tasarısını protesto eden yüzbinler sokaklara indi.

Protestocular, hükümetin adli atamalar üzerindeki siyasi denetimi sıkılaştıracak ve Yüksek Mahkeme'nin hükümet kararlarını bozma veya Knesset yasalarını anayasaya aykırı ilan etme ve hükümeti geçersiz kılma yetkilerini sınırlandıracak planları hayata geçirmeyi başarması halinde İsrail demokrasisinin geleceğinin tehlikede olduğunu belirtiyor.

Protestocular, yargıçların bağımsızlığını tehdit etmenin ve hükümet ile parlamentonun denetimini zayıflatmanın yanı sıra planların, azınlıkların haklarını baltalayacağını ve daha fazla yolsuzluğa kapı aralayacağını söylüyor.

İsrail Barolar Birliği Başkanı Avi Chimi, "Bizi bir diktatörlüğe dönüştürmek istiyorlar, demokrasiyi yok etmek istiyorlar. Yargı erki yok edilmek isteniyor, yargı erki olmayan demokratik ülke olmaz” diyerek Netenyahu hükümetinin zorbalığına dikkat çekti.

Netanyahu, üçüncü haftasına giren protestoları, sol muhaliflerin Kasım seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyi reddetmesi olarak değerlendiriyor.

Netanyahu ayrıca bir parlamento komitesi tarafından incelenmekte olan yargı değişikliği önerilerini, “hükümetin üç kolu arasında uygun bir dengeyi yeniden tesis edeceklerini” söyleyerek savunuyor.

Likud siyasetçileri uzun süredir İsrail Yüksek Mahkeme’sini, ‘siyasi nedenlerle yetkileri dışındaki alanlara girdiklerini’ söyleyerek ‘sol görüşlü yargıçların hakimiyetinde’ olmakla suçluyor.

İsrail mahkemelerinin şuan ki pozisyonunu savunanlar ise mahkemenin resmi bir anayasası olmayan bir ülkede hükümetten hesap sormada hayati bir rol oynadığını savunuyor.

İsrail mahkemelerinin adalet anlayışının hiçbir zaman öldürülen ve hakları ile malları gasp edilen Filistinlileri haklı bulmadığı atmosferde yaşanan siyasi kavgaların, Müslümanların aleyhine olması umut ediliyor.

HABERE YORUM KAT