1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Milletvekili: Yolsuzlukla Mücadeleye Hamaney’in Ofisinden Başlansın
İranlı Milletvekili: Yolsuzlukla Mücadeleye Hamaney’in Ofisinden Başlansın

İranlı Milletvekili: Yolsuzlukla Mücadeleye Hamaney’in Ofisinden Başlansın

İran Parlamentosu Planlama ve Bütçe Komisyonu Üyesi Gulam Ali Caferzade Eymen Abadi, dünkü açıklamasında, ülkedeki yolsuzlukla ilgili çok çarpıcı ifadeler kullandı.

03 Nisan 2018 Salı 18:16A+A-

İran’daki yolsuzlukla mücadele konusunda yasaların önleyici güçte olmamasından dolayı kaygılı olduğunu aktaran İranlı Milletvekili, yolsuzlukla mücadeleye İran Devrim Rehberi Ali Hamaney’in ofisinden başlanılması gerektiğini söyledi.

İran Roudidad24 haber sitesinin aktardığına göre, Abadi konuya ilişkin, “Eğer bugün Devrim sorunlarla karşılaşıyorsa, bilmeliyiz ki bunun sebebi yolsuzluktur” diyerek kendisinin kurumların içinde olduğundan dolayı bu hususta acı verici olayları yakından izlediğini sözlerine ekledi.

İranlı Milletvekili, yolsuzluk soruşturmalarının meyve vermesi için bu soruşturmalara İran rejiminin en üst makamı olan İran Devrim Rehberi Ali Hamaney’in bürosundan başlanmasını önerdi. Yolsuzluk konusunda yasaların önleyici güçte olduğuna dair şüpheleri olduğunu da ifade etti.

“Hükümet kendini yolsuzluklardan arındırabilir”

Meyve veren bir yolsuzluk mücadelesinin İran toplumunda güven inşa edilmesine katkı sağlayacağına dikkati çeken Milletvekili Abadi bu bağlamda şunları söyledi, “Yolsuzluk soruşturmalarına Rehberin bürosundan başlanması güzel olur. Eğer bu gerçekleşirse, kanaatimce işte o zaman yargı erkinde gerçekleşen yolsuzlukla mücadele edebiliriz. Böylece yürütme organı da (Hükümet) kendini yolsuzluklardan arındırabilir”

Abadi, yolsuzlukla mücadelenin sadece mali boyutunun olmadığını, bunun yanında ahlaki yozlaşmayla mücadelenin de önemli olduğunun altını çizdi.

Yargı tarafsız davranmalı

Yolsuzluk soruşturmalarında İranlı yetkililer arasında “kayırma” yapıldığına işaret eden Abadi, İran yargısına, yolsuzluk davalarında “tarafsız” davranma çağrısı yaptı.

Ahmedinejad, Hamaney’e reform çağrısı yapmıştı

İran’ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da 21 Şubat tarihinde Hamaney’e gönderdiği mektupta, bürosunun yetkilerini kullanarak durumu gözden geçirmesini ve ciddi reformlar yapmasını talep etmişti.

Ayrıca siyasi aktivist Mustafa Taçzade, daha önce yazdığı bir mektupta İran rejimindeki üst düzey yetkilileri yolsuzluğa karşı mücadelede yalnızca konuşmak ve görüş bildirmekle yetindiklerini, ‘Devrim Muhafızları’ ve İran yargısı gibi, Hamaney’in ofisine bağlı kurumlar ve yetkilileri yolsuzluğun yayılmasına sebep olmakla suçlamıştı.

Kaynak: ŞARKU'L AVSAT

HABERE YORUM KAT