1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. İran'ın Şii Türkmen Oyunu
İran'ın Şii Türkmen Oyunu

İran'ın Şii Türkmen Oyunu

Bağdat’ın 30 bin silahlı güçle başlattığı Tikrit harekatı mezhep temizliği operasyonuna dönüşürken Tahran da Kerkük, Duz ve Hanekin’deki Şii Türkmenlerden silahlı gruplar kurmaya başladı.

11 Mart 2015 Çarşamba 05:20A+A-

Çetiner Çetin / Yeni Şafak

IŞİD’e yönelik operasyonların sürdüğü bir dönemde İran’ın Irak’ta izlediği mezhepçi politikalar Türkmenleri ikiye böldü. Bağdat yönetiminin büyük Musul harekatı öncesi geçen hafta 30 bin silahlı güçle başlattığı Tikrit harekatı etnik ve mezhep çatışma riskini yükseltirken Tahran da Şii Türkmen kartını açtı. Kerkük, Duz ve Hanekin’deki Şii Türkmenlerden silahlı gruplar kuran İran’ın bu siyaseti ile Türkmenleri ikiye böldüğü belirtiliyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre İran, geçen hafta 1641 Türkmen’i silahlandırılarak, Sünni Arapların yaşadığı bölgelere yolladı.

Yetkililer, “Kardeşi kardeşe kırdıracaklar sonra Irak halklarının hepsi birden Şii-Sünni demeden Türkmenlere düşman olacak” yorumunda bulundu.

İran’ın paramiliter güçlerinin başı olarak bilinen Tümgeneral Kasım Süleymani’nin bir ay önce Kerkük ve Hanekin bölgesindeki Şii Türkmen aşiret liderleri ile bir araya geldiği ve Şii Türkmenlerden oluşan bir silahlı güç oluşturma niyetini ilettiği öğrenildi. Tamamı Şii Türkmenlerden oluşan “Haşidi Şabii” isimli silahlı güç ilk aşamada 1641 kişiden oluşacak. Başlarında ise Yılmaz Nacar yer alacak. İran’ın hedefinin ay sonuna bu sayıyı 3 bin 500’e Ekim ayında ise 10 bine çıkarmak olduğu kaydediliyor.

Türkmenler'in ise tamamen Türkmenleri temsil eden bir silahlı güç kurulmasını talep ettikleri ve kendilerini temsil eden Akıncılar grubu oluşturmak istediği belirtiliyor. Türkmenler, Şii Türkmen milislerin Sünnileri hedef alması ve sonrasında silahların kendilerine dönmesinden endişe ediyor.

Irak ordu birlikleri ve Şii milislerin Tikrit’e başlattığı askeri harekat, koalisyon güçlerinin havadan verdiği destekle devam ediyor. Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Irak ordusu, dün ele geçirdiği Alem kasabasını, IŞİD'den geri aldı. Ardından IŞİD’in karargah olarak kullandığı bazı binaları kullanılamaz hale getirdi. Iraklı askerler, hükümet binalarındaki IŞİD bayraklarını indirerek yerine Irak bayrakları astı. Operasyonda ölen asker ve IŞİD üyelerinin sayısı hakkında henüz bilgi verilmedi.

HABERE YORUM KAT