1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. İran Tikrit’e Girdi; IŞİD Direniyor!
İran Tikrit’e Girdi; IŞİD Direniyor!

İran Tikrit’e Girdi; IŞİD Direniyor!

İranlı General Kasım Süleymani komutasındaki Şii milisler ve Irak ordusu, Tikrit operasyonunda kent merkezinin bazı sokaklarını ele geçirdi. IŞİD ise Irak ordusunun ilerleyişini zorlaştırmak için Dicle Nehri üzerindeki tek köprüyü yıktı.

12 Mart 2015 Perşembe 11:32A+A-

Musul operasyonu öncesi İranlı General Kasım Süleymani komutasındaki 30 bin kişilik Şii milis gücüyle Tikrit’e harekat başlatan Irak ordusunun dün kent merkezinin bazı sokaklarını ele geçirdiği ancak kentin büyük bölümünde hâlâ IŞİD’in hâkim olduğu kaydedildi. Operasyon çerçevesinde kentte yoğun çatışmalar sürerken IŞİD militanları da Dicle Nehri üzerindeki tek köprüyü yıktı.

Şii milisler ve ordu birlikleri kentin kuzeyini merkeze bağlayan anayol olan Kadisiye Caddesi üzerinde konuşlanarak IŞİD’in direnişini kırmaya çalışıyor. Yerel kaynaklara göre IŞİD, General Süleymani komutasındaki Irak ordusunun ilerleyişini engellemek için kente giren anayollara patlayıcılar yerleştirdi.

Irak ordusu Tikrit’in son savunma hattı olan Alem kasabasını Salı günü ele geçirmişti. Ardından ordu birlikleri IŞİD’in karargâh olarak kullandığı bazı binaları kullanılamaz hale getirmişti.

KESKİN NİŞANCILAR
Uzun süredir IŞİD tarafından kapatıldığı ileri sürülen Alem’deki bir sağlık ocağı da yeniden hizmete açıldı. Iraklı askerler, hükümet binalarındaki IŞİD bayraklarını indirerek yerine Irak bayrakları astı. Alem kasabasında bulunan Irak ordusunda görevli Yüzbaşı Visam İbrahim, IŞİD’in kurduğu tuzaklar ve keskin nişancıların Irak ordusunun kasabanın tamamına hâkim olmasını engellediğini söyledi. Irak güçlerinin saldırısı sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçakları da havadan destek verdi.

Operasyonu bizzat yönetiyor

Kuzey Irak’taki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Mustafa Çavreş, Irak’ın Selahaddin eyaletinin merkezi Tikrit’i IŞİD’den kurtarma operasyonunun İran Özel Kuvvetler Birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani tarafından yürütüldüğünü doğruladı. Çavreş, “Eğer Tikrit ve Enbar’da başarı sağlanırsa, Musul’a yönelik operasyona Süleymani’nin emrindeki milisler ile Irak ordusu dışında başka bir güç olmayacak” dedi. Nitekim Süleymani, Twitter’da önceki gün Tikrit’te cephede teftiş yaparken çekilen fotoğraflarını yayınladı.

kasim-suleymani-irak-ordusu-tikrit-siiler.jpg

Ramadi hamlesi

IŞİD mensupları, Irak’ın Enbar vilayetinin idari başkenti Ramadi’ye saldırarak havan topu mermileriyle karargahları hedef aldı. Enbar İl Meclisi Başkan Yardımcısı Falih İsavi, örgütün dört koldan Ramadi kentine saldırı düzenlediğini ve kente 17 bombalı araç sokmaya çalıştığını belirtti.

‘28 bin kişi terk etti’

BM, Irak ordusunun Tikrit’i geri almak için başlattığı operasyon ile ilgili yaptığı açıklamada, Tikrit’ten 28 bin kişinin evini terk ederek Samarra kentine sığındığını duyurdu. Samarra’da bir çok ailenin de kontrol noktalarında mahsur kaldığı ifade edildi. BM Irak temsilcisi Nikolay Miladinov ise, ordu ve milislere Tikrit operasyonu sırasında sivilleri korumak için çağrıda bulundu. Sünni çoğunluğun bulunduğu Tikrit’te halk Şiilerin katliam yapmasından korktuğu için kaçıyor.

Anahtar harekat

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak’ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin’in doğum yeri olan ve Baas’ın ruhani başkenti olarak gösterilen Tikrit’i IŞİD’den geri almak için başlatılan operasyonun diğer kentleri örgütten kurtarmak için bir ‘anahtar’ olacağını söylemişti. Operasyon emrini Irak Başbakanı Haydar İbadi Mart başında Samarra’da bulunduğu ziyaret sırasında vermişti. IŞİD, 10 Haziran 2014’ten beri Musul’u elinde tutuyor.

İran: Sizi biz kurtardık!

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, IŞİD’in İran’ın yardımıyla temizlendiğini söyledi. Caferi, bunun İran İslam Devrimi adına büyük bir başarı olduğunu kaydetti. Caferi, “Bugün Irak ve Suriye halkı İslami devrimimizin etkileyici rolünden dolayı İran halkına müteşekkirdir “ diye konuştu.

(YENİ ŞAFAK)

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum