1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran General Takhavi’nin Yasını Tutuyor
İran General Takhavi’nin Yasını Tutuyor

İran General Takhavi’nin Yasını Tutuyor

Geçtiğimiz hafta Irak’ta öldürülen İranlı general için Tahran ve Ahvaz’da törenler düzenlendi.

03 Ocak 2015 Cumartesi 22:02A+A-

HAKSÖZ HABER

Irak’ta öldürülen İranlı general Hamid Takhavi İran’ın Irak’taki faaliyetlerinde etkin role sahip bir isimdi. Musul’un bu yaz IŞİD’in eline geçmesinin ardından Şii türbelerinin de örgütün eline geçip yıkılma ihtimali belirmesi üzerine Irak’a kendi isteğiyle gitti ve kısa bir süre önce Samarra şehrinde bir keskin nişancı ateşiyle öldürüldü.

Devrim Muhafızları Komutanlığı Takhavi’nin ölümünü 28 Aralık’ta bir açıklamayla duyurdu. Açıklamada “Irak ordusuna danışmanlık ve İmam Askeri türbesinin bulunduğu Samarra’da tekfirci teröristlere karşı halk güçlerine yardım misyonu sırasında şehit” olduğu ifade ediliyordu.

Ahvaz’daki şehitler mezarlığına gömülmesinden önce Devrim Muhafızları Komutanlığı’nın Tahran’daki ana karargahında binlerce kişinin katılımıyla bir cenaze töreni yapıldı. Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’nin katıldığı törene, Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi de bir taziye ve tebrik mesajı gönderdi.

Cenazede İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Şemkani İran’ın Irak’taki varlığını teyid ederek “Takhavi Samarra’da kanını vermese, bizler Sistan, Azerbaycan, Şiraz ve İsfehan’da kanlarımızı vermek durumunda kalacaktık” diyordu.

Arap kökenli ve iyi derecede Arapça konuşan Takhavi İran-Irak Savaşı sırasında Devrim Muhafızları’nın Ramazan Birliği’nde görev yapmış ve bilhassa gayrı nizami harp ve istihbarat konularında uzmanlığı olan bir isimdi. Babası ve kardeşi de Irak savaşı sırasında öldürülmüştü.

İran’da pek çok site Iraklı Besic güçlerinin Takhavi’nin anısına hazırladığı bir video görüntüsü yayınladılar. Bu görüntülerde Takhavi’nin Iraklılara yönelik eğitim faaliyeti yer alıyordu.

Cenazenin adından General İrac Mescidi Takhavi’nin Irak’ta çok önemli bir rol oynadığını, İslam Cumhuriyeti’nin sınırlarından düşmanı Dicle nehrinin ötesine püskürttüğünü, Curf es-Sahr’ın kurtarılmasında olduğu gibi Bağdat’tan Kerbela’ya giden yolun güvenliği konusunda da çok etkin bir misyon üstlendiğini söyledi.

Takhavi’nin cesur bir savaşçı, uzman bir istihbaratçı ve etkin bir organizatör olduğunu söyleyen Mescidi son olarak “onun yaptığını kimse yapamazdı” dedi.

Araş Keremi, Monitor’den Çev. Hasan Soylu 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum