Necef emniyet amiri Tuğgeneral Abdülkerim Mustafa, mahkemenin bugün grup üyesi 458 sanık hakkında karar verdiğini söyledi. Mustafa, "Mahkeme Cennetin Askerleri'nin 10 liderini idama mahkum etti, tutsaklardan 54'ünün de serbest bırakılmasına karar verdi. Diğerleri de 15 seneyle müebbet hapis arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı" dedi. Cennetin Askerleri grubu, Ocak ayında Necef'te ABD ve Irak kuvvetleriyle büyük bir çatışma başlatmış, günlerce süren şiddetli çatışmalarda grup mensubu 263 kişi şehit olurken 458 kişi tutsak düşmüştü.
***
İngiliz işgal güçleri Irak'tan çekiliyor mu?
BBC'nin haberi:
İngiliz askerleri, Irak'ın Basra kentinde bulunan son üslerinden de çekilmeye başladı. Bu, İngiltere'nin Irak'ın bütün kentlerindeki askeri varlığının sona ereceği anlamına geliyor.
Irak'ın Basra kentindeki güvenlik güçlerinin komutanı General Mohan Tahir, Basra Sarayı'nda üslenen İngiliz askerlerinin çoğunun burayı terkettiklerini duyurdu. Mohan, 500 İngiliz askerin şehirdeki son üsleri olarak kullandıkları sarayın şu anda Iraklı askerlerin denetimine geçtiğini bildirdi. Geri çekilme sürecinin birkaç gün içinde tamamlanması bekleniyor.
İngiliz askerleri, halihazırda diğer beş bin İngiliz askerin bulunduğu, Basra Havaalanı dışındaki ana üsse çekilecekler.
Bağdat'ta bulunan BBC muhabiri Richard Galpin, bunun sembolik bir anlam da taşıdığını, çünkü İngilizlerin herhangi bir Irak şehir merkezinde sahip olduğu son gözle görülür askeri varlığın da sona ermesini ifade ettiğini söylüyor.
Geçen bir sene boyunca İngiliz güçleri Irak'ın güneyindeki üç şehrin denetimini Irak güvenlik güçlerine devretmişti.
Gözetim rolü üstlenecekler…
İngiltere, askerlerinin şimdi bir gözetim rolü üstleneceğini, Iraklı güvenlik güçlerini eğiteceklerini ve sadece kendilerinden istendiği takdirde müdahale güçlerini kullanacaklarını söylüyor.
İngiliz yetkililer, Irak'ta laik bir demokrasi oluşturulmasının başından beri hiç gerçekçi bir hedef olmadığını ve ülkenin güneyinde şu anda yaşanan sorunların çözümünü Iraklılara bırakmanın en doğrusu olduğunu belirtiyor. Bazı İngiliz askeri kaynakları ise ordunun Irak'tan çekilmek için sabırsızlandığını ve ülkedeki varlıklarının faydadan çok zarar getirdiğini düşündüklerini söylüyor.
İngiliz askerlerinin Basra'da geri çekilmesine ilişkin ABD'den üst düzey bir yorum veya açıklama gelmedi. Pentagon, İngiliz askerlerin çekilmesi sonrasında kentte çıkabilecek herhangi bir olay çıkması halinde, kendi askerlerinin duruma müdahale edeceğini söyledi.
İki ülke hükümetlerinin Irak'ta izlenecek strateji konusunda görüş ayrılığı içinde olduğu yorumları bir süredir kulislerde tartışılıyor. Son olarak, ülkede etkili bir isim kabul edilen emekli general Jack Keane, İngiliz askerlerini Basra'da üzerlerine düşen görevi başaramamakla suçlamıştı. İngiltere Savunma ve Dışişleri Bakanları bunun üzerine Washington Post gazetesinde yayımlanan ortaklaşa bir makale ile eleştirileri reddetmişlerdi.
İngiltere Savunma Bakanı, İngiliz kuvvetlerinin Irak'ın güneyindeki Basra kentinden çekilirken Amerikalı yetkililere danışıldığını ve operasyonun tamamen koalisyon güçlerince desteklenen bir süreç olduğunu söylüyor.
