1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. IKBY Yönetiminden Rusya'ya Yalanlama
IKBY Yönetiminden Rusya'ya Yalanlama

IKBY Yönetiminden Rusya'ya Yalanlama

IKBY Hükümeti Sözcüsü Dizayi, Rusya Savunma Bakanlığı'nın IŞİD petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

03 Aralık 2015 Perşembe 16:23A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın IŞİD petrolüne ilişkin iddialarını endişeyle karşıladıklarını belirterek, "Rusya gibi bir devletin, DAEŞ petrolünün Kürdistan bölgesi aracılığıyla Türkiye'ye gönderildiği yönündeki ithamı bizi üzmüştür. Rusya hükümetinin paylaştığı bilgiler doğru değildir" ifadelerini kullandı.

"Kürdistan hükümeti olarak Rusya'nın bu iddialarını reddediyoruz" diyen Dizayi, "Boru hatları, Zaho'ya ve İbrahim Halil Sınır Kapısı'na kadar Kürdistan bölgesinin mülküdür. Doğal Kaynaklar Bakanlığı, burada yabancı şirketlerle yaptığı anlaşmalar çerçevesinde süreci işletir. Duhok ve Badinan bölgesinden çıkarılan petrolün büyük bir kısmı boru boru hattıyla Türkiye'ye ulaştırılıyor. Çıkarılan petrolün bir kısmı da tankerlerle sevk ediliyor" açıklamasında bulundu. 

Kürt bölgesinin ve Peşmerge güçlerinin IŞİD'le yürüttüğü savaşa vurgu yapan Dizayi, şu değerlendirmede bulundu:

"Kürdistan bölgesinin sattığı petrolün DAEŞ ile hiçbir alakası yoktur. Kürdistan bölgesi, herkesten daha fazla DAEŞ'e karşı savaşıyor. Peşmerge, DAEŞ'e mücadele veren en öncü güçtür. DAEŞ'in efsanesini ve karizmasını çökerten güç Peşmergedir. Kürdistan bölgesinin, DAEŞ'e fayda sağlayan petrolü doğrudan ya da dolaylı olarak satması mümkün müdür? Kürdistan, DAEŞ'in ticaretine aracılık edebilir mi? Böyle bir iddiayı ne akıl kabul eder, ne de mantık." 

Rusya'nın IŞİD petrolüne ilişkin kaynaklarının doğru olmadığını savunan Dizayi, "Rusya, yanlış kaynaklar üzerinden açıklama yapıyor. Başka tarafların da yanlış bilgiler üzerinden adım atmamasını temenni ediyoruz" diye konuştu. 

IKBY'den Türkiye'ye giden petrolün her aşamasının şeffaf olduğunu dile getiren Dizayi, "DAEŞ petrolü, hiçbir şekilde Kürdistan kontrolündeki sınırlardan geçmedi. Rusya'nın bu iddialarını şiddetle reddediyoruz. Bize yönelik her türlü suçlamayı kabul etmiyoruz. Çünkü Zaho'dan Türkiye'ye giden boru hattı gizli saklı değil, açıktır. Bunun hiçbir tarafla ilgisi yoktur" görüşlerini paylaştı.

AA

HABERE YORUM KAT