1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İhvan Resmi Hüviyet Kazandı
İhvan Resmi Hüviyet Kazandı

İhvan Resmi Hüviyet Kazandı

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) statüsü konusundaki belirsizlik çözülerek resmi hüvüyet kazandırıldı.

21 Mart 2013 Perşembe 14:21A+A-

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın avukatı Abdulmunim Abdulmaksud, ''Teşkilat, yürürlükteki STK kanununa göre, 2013'ten itibaren yasal bir statü kazanarak ''Müslüman Kardeşler Derneği'' adı altında sivil toplum kuruluşu oldu'' dedi.
Teşkilat'ın hukuk uzmanı Muhtar el-Uşri, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın kültürel, sosyal faaliyetleri olan bir dernek olduğunu belirtti.

Uşri, daha önce böyle bir açıklama yapmamalarıyla ilgili olarak, ''Biz, konumumuzun zaten yasal olduğunu düşünüyoruz. Hakkımızda açılan davalarda alınan fesih kararının yürütmesini durdurmak amacıyla kanuni işlemlere başvurmuştuk. Bundan dolayı, süreç devam ederken böyle bir açıklamaya ihtiyaç yoktu. Eğer böyle bir açıklama yapsaydık, yasal olmadığımızı zımnen kabul etmiş olacaktık.''

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın artık yürürlükteki yasalara göre de kanuni bir oluşum olduğunu belirten Uşri, derneğin kurucular kurulunun olduğunu, ancak henüz yönetim kurulu ve başkanın seçilmediğini belirtti.

İhvan'ın yasal statüsündeki belirsizlik sona erdi

Mısır'da 1954 yılında hakkında fesih kararı alınan Müslüman Kardeşler Teşkilatı, karara itiraz etmişti. Yakın zamana kadar itirazını sürdüren İhvan'ın yasal konumu belirsizliğini koruyordu. Son olarak Mısır Yüksek İdare Mahkemesi Komiserler Kurulu, İhvan hakkında 1954'te verilen fesih kararını destekleyen ve İhvan'ın söz konusu karara itirazlarını reddeden bir mütalaa açıklamıştı.

Teşkilatın resmi statü kazandığı açıklamasının yüksek mahkemenin mütalaasının ardından gelmesi dikkati çekti. 26 Mart'ta İhvan'a yönelik açılan iki davaya bakacak olan Yüksek İdare Mahkemesi'nden de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın feshedilmesi kararı çıkması bekleniyor.

Mısır'da bir grup avukat ise İhvan'ın, Sosyal İşler Bakanlığı'nın izni olmadan çalıştığı ve sivil toplum kuruluşları kanunlarına aykırı olduğu gerekçesiyle feshedilmesi, adının kullanımının yasaklanması ve banka hesaplarının dondurulması istemiyle dava açmıştı.

Hasan el-Benna tarafından 1928'de İsmailiye'de ''Müslüman Kardeşler Cemiyeti'' adıyla kurulan İhvan, 2011'deki devrime kadar yönetim tarafından tanınmıyordu. Devrik lider Hüsnü Mübarek rejimi, teşkilatı ''yasaklı'' olarak nitelendirse de belli bir toleransla karşılıyordu.

AA'da yer alan bilgilere göre İhvan her dönemde 'de facto' olarak varlığını devam ettirmişti. Mübarek döneminde de İhvan'ın Kahire'deki merkez ofisi faaliyetlerine devam ediyor, temsilcileri zaman zaman basın toplantıları düzenleyerek ülke siyasetine dair görüşlerini açıklıyordu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT