1. HABERLER

  2. HABER

  3. "İç Güvenlik Paketi" Alt Komisyonda Kabul Edildi
"İç Güvenlik Paketi" Alt Komisyonda Kabul Edildi

"İç Güvenlik Paketi" Alt Komisyonda Kabul Edildi

TBMM İçişleri Alt Komisyonu, yaklaşık 2 haftalık çalışmasının ardından, kamuoyunda "iç güvenlik paketi" olarak bilinen 43 maddelik tasarıyı önemli değişikliklerle kabul etti.

18 Aralık 2014 Perşembe 23:31A+A-

TBMM İçişleri Alt Komisyonu, yaklaşık 2 haftalık çalışmasının ardından, kamuoyunda "iç güvenlik paketi" olarak bilinen 43 maddelik tasarıyı önemli değişikliklerle kabul etti.

Buna göre, tasarının adı, "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" oldu.

Vatandaşa aracının aranmasında, arama gerekçesini gösteren belge verilecek.

Polis, "kendisinin ve başkasının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri yakalar ve gerekli kanuni işlemleri yapar" cümlesindeki "kendisi" ifadesi tasarıdan çıkarıldı. Böylece, "kişinin kendine zarar verme" şüphesi, gözaltı sebebi olmaktan çıkarıldı.

Polis sadece, "müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde" evde veya işyerinde ifadelerini alabilecek.

Tasarıyla, okul, yurt, hastane veya ibadethanelerde uyuşturucu bulundurmaya ilişkin cezaları düzenleyen TCK'daki düzenlemenin kapsamı genişletildi; "kışlalar ve askeri tesisler" de bu kapsama alındı.

Buna göre, okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesislerle bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel ve işaretlerle belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki açık yerlerde uyuşturucu bulunduran, kullanan ve satın alanların cezaları yarı oranında artırılacak. Böylece, 200 metrede uyuşturucu kullanan veya bulunduranlara 7,5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kaçakçılık suçları da "mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirleri tarafından 24 saate kadar gözaltına alınma kararı verilebilecek" suçlar arasına alındı.

Emir verme yetkisi kaymakamdan alındı

Tasarıyla, valiler gibi kaymakamlara da tanınan, "Kolluk amir ve memurlarına suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması için gereken acele tedbirlerin alınması hususunda doğrudan emirler verme" yetkisi, kaymakamlardan alındı.

Şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylara yönelik olarak ilde vali, olayların birden çok ili kapsaması durumunda İçişleri Bakanı tarafından bu durumun tespiti üzerine alınan ve usulüne göre tebliğ olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Tasarının mevcut düzenlemesinde, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması durumu ilde vali, birden çok ili kapsıyorsa da İçişleri Bakanı'nca tespit ediliyordu.

Araç kiralama şirketlerinin sistemlerinde yer alan ka­yıt­ları, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi TCK'nın ilgili hükümlerine göre cezalandırılacak. Tasarının mevcut düzenlemesinde ceza öngörülmüyor, sadece "kayıtlar amacı dışında kullanılamaz" deniliyordu.

 Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işletmecileri ve yöneticileri, verilen idari para cezalarını tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödeyecek.

Meslekte fiilen iki yılını dolduran ve 45 yaşından gün almamış lisans mezunu polis memurları ile başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasında yapılacak yazılı ve sözlü sınavda başarılı olanlardan, Polis Akademisi Başkanlığı'nca düzenlenecek ilk derece amirlik eğitimini başarıyla bitirenler Komiser Yardımcılığı rütbesine atanacak.

Emniyet müdürü ve amirlerine verilecek emekli aylığı ve kadrosuzluk tazminatının toplamı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde emsalinin kadrosuna bağlı olarak, mali haklar kapsamında yapılan toplam ödemeyi geçemeyecek. Bu tazminat, vergiye tabi olmayacak, yaş haddinden önce ölenlerin varislerine intikal etmeyecek. Kadrosuzluk tazminatı, SGK Başkanlığı'nca üçer aylık devreler halinde faturası karşılığında Hazine'den tahsil edilecek.

Polis Amirleri Eğitimi Merkezi kuruluyor

Taşra teşkilatında görevlendirilmek üzere, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürü ve Müdür Yardımcılığı için, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 4 kadro ihdas edilecek.

Yetkili disiplin kurullarınca meslekten veya memurluktan çıkarma cezasıyla tecziye edilmesi gerektiği halde, ceza verme yetkisi zamanaşımına uğradığı için cezalandırılamayan emniyet teşkilatı mensupları; Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun kararı ve Bakanın onayıyla emekliye sevk edilecek. Bu suretle emekliye sevk edilenlerden emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamamış olanlara, istekleri halinde, herhangi bir kayıt ve şarta bağlı olmaksızın yaşlılık toptan ödemesi yapılacak.

Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, enstitü ve polis meslek yüksekokullarından mezun olup olmadığına bakılmaksızın, mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde istifa edenler, ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da sağlık sebebi hariç, başka herhangi bir sebeple ayrılanlar, yükümlülük sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılan öğretim masraflarını yasal faiziyle birlikte tazminat olarak ödeyecek. Mevcut düzenlemede, öğretim masraflarının dört katını tazminat olarak ödüyorlardı.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Polis Akademisi, Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Güvenlik Bilimleri ve Adli Bilimler Enstitüsü, Polis Meslek Yüksek Okulu ile fakülte ve yüksekokullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerden; mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler, sağlık sebebi hariç başka herhangi bir sebeple ayrılanlardan borç miktarı tahakkuk ettirilmemiş olanlar, borç miktarı tahakkuk ettirilip henüz ödemesine başlamamış olanlar, ödemeleri devam edenler, borçları taksitlendirilmiş olanlar ile bu konuda açılmış davaları sonuçlanmamış, davaları sonuçlanmış veya kesin hükme bağlanmış olanlar da altı ay içerisinde ayrıldıkları veya mezun oldukları eğitim kurumuna müracaat etmeleri halinde, kendilerine yapılan öğretim masraflarını yasal faiziyle birlikte tazminat olarak ödeyecek. 

Ödemesi devam edenlerden fazla ödeme yapmış olanlar ile bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ödemesini tamamlamış olanlara geri ödeme yapılmayacak.

Vali, 1/10’a kadar aylıktan kesme cezası verebilecek

Vali, general ve amiraller hariç olmak üzere; Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin askeri görevleri haricindeki diğer görevlerini ilgilendiren disiplin suçları ortaya çıktığında, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri çerçevesinde uyarma, kınamanın yanısıra; 8 güne kadar hizmete kısmi süreli devam ve 1/10’a kadar aylıktan kesme cezası verebilecek.

Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre vatandaşlıktan ıskat edilenler, başvurmaları halinde, milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak kaydıyla, Türkiye’de ikamet etme şartı aranmaksızın Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek.

Memurlardan; ön inceleme, disiplin soruşturması veya diğer idari soruşturmalarla teftiş ya da denetim sonucunda düzenlenen raporlara dayanarak karar verenler veya işlem tesis edenlerle, bu kararları ve işlemleri hazırlayan, öneride bulunan ya da teklif edenler de yaptıkları işlemlerden, yürüttükleri faaliyetlerden, düzenledikleri raporlar ile görüş yazılarında belirttikleri kanaatlerinden veya kanunla verilen yetkilere dayanarak aldıkları tedbirlerden dolayı ancak idare aleyhine tazminat davası açabilecek.

AA

HABERE YORUM KAT