1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. 'HTŞ, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde ilerliyor'
'HTŞ, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde ilerliyor'

'HTŞ, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde ilerliyor'

HTŞ'nin başta Afrin olmak üzere bölgenin tamamını kontrol altına almaya yakın olduğu ifade ediliyor.

14 Ekim 2022 Cuma 14:30A+A-

Suriye'nin kuzeyindeki Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekat bölgelerinde muhalif gruplar arası çatışmalar sürüyor.

Bölgede muhalif bir gazeteciye yönelik suikast sonrası yükseldiği belirtilen gerilim kapsamında çeşitli muhalif gruplar arasında çatışmalar çıkmıştı.

Gruplar arasında yükselen tansiyona küçük ölçekli grupların yanı sıra Ceyşul İslam ve Cebhe Şamiyye gibi gruplar da dahil olmuştu.

Çatışmalara, gruplar arasındaki güç rekabetinin ve yerel anlaşmazlıkların yol açtığı kaydediliyordu.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre bölgedeki en büyük muhalif oluşum olan İdlib merkezli Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) de çatışmalara müdahale ederek İdlib'den Afrin kırsalına giriş yaptı. Söz konusu girişim HTŞ'nin ikinci Afrin hamlesi oldu.

Bölgede son durum

Yerel kaynaklar HTŞ'nin Afrin kent merkezini de kontrol altına alarak Azez yönünde ilerlediğini ifade etti.

Bu kapsamda gruplar arasında Türkiye'nin de ara buluculuğuyla görüşmeler yapıldığı ve ateşkesin sağlanmak üzere olduğu dile getirildi.

Bölge kaynaklarına göre HTŞ'nin bölgedeki gruplara yönelik çeşitli talepleri bulunuyor. Bu talepler arasında Ceyşul İslam'ın tüm liderlerinin teslim olması, muhalif kontrolündeki tüm bölgelerin tek bir sistem altında birleşmesi, tüm askeri grupların Fethu'l Mubin operasyon odası çatısı altında birleşmesi, askeri grupların sivil yerleşimlerden çıkarak temas hatlarına gitmesi, yerel idarenin yerel halka teslimi, hiçbir grup, hükümet ve Türkiye'nin bölge üzerinde hakimiyeti olmaması, Geçici Hükümet ve İtilaf Hükümeti'nin feshi.

Söz konusu taleplerin büyük ölçüde kabul edildiği öne sürülüyor.

Bu anlaşmayla beraber, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekat bölgelerinin tamamen HTŞ egemenliği altına girmesi ve Kurtuluş Hükümeti'nin bu bölgeleri de yönetmesi bekleniyor.

afrin14ekim.jpg

 

Kaynak: Mepa News
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum