1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hong Kong'da Karşıt Gruplar Çatıştı
Hong Kong'da Karşıt Gruplar Çatıştı

Hong Kong'da Karşıt Gruplar Çatıştı

Hong Kong’daki eylemlerin yedinci gününde protestocular ve karşıt gruplar arasında çatışma çıktı. Eylemlerin sona ermesini isteyen grup, şehir merkezine kurulan barikatları yıktı.

03 Ekim 2014 Cuma 16:07A+A-

Hong Kong’daki protestoların merkezlerinden Mong Kok’ta, 200 kadar Çin karşıtı protestocu, eylemlerin sona ermesini isteyen daha fazla sayıdaki bir grupla karşı karşıya geldi. Çin yanlısı grup, eylemcilerin barikatlarını ve çadırlarını yıktı. Çıkan arbedede yaralananlar oldu.

Polis, Çin yanlısı grup ile  reformları reddeden Çin’e karşı günlerdir sokaklarda olan eylemcileri insan zinciri kurarak ayırdı.

Dünyanın en yoğun nüfuslu turistik bölgelerinden biri olarak kabul edilen Mong Kok’a 50’den fazla polis sevk edildi.

Eylemlere karşı çıkan grup, polisi yeteri kadar müdahale etmemekle suçlayarak “Mong Kok’u bize geri verin” sloganları attı. Reuters’a konuşan bir Hong Konglu, eylemlerin meşruluktan uzak olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

“Biri altı, diğer dört yaşında iki çocuğum var. Bu yaptıkları demokrasi değil, bu bizim istediğimiz bir şey değil. Hong Kong polisi fazla kibar. Bunların hepsi üniversite öğrencisi. Peki benim ailemin karnını doyurmaya yardım edecekler mi?”

Protestoların sürdüğü diğer bir bölge Causeway Bay’de de 25 kadar eylemci, sayıları 50’ye ulaşan karşıt görüşlü grupla çatıştı.

Protestoların sona ermesini isteyen grup, iyi niyetle başlayan gösterilerin haddini aştığını ifade etti.

Hong Kong yönetimi öğrencilerle görüşecek

Çin'den meşru seçim isteyerek Hong Kong’un finans merkezinde kamp kuran çoğu öğrenci binlerce protestocu, Hong Kong yönetimi başkanının istifa etmemesi durumunda gösterilerin büyüyeceğini ve hükümet binalarını işgal edeceklerini söylemişlerdi. Öğrenciler, Leung Chun-ying'e 2 Ekim Perşembe geceyarısına kadar süre tanımıştı.

Verilen sürenin dolmasına kısa bir süre kala Leung Chun-ying basın toplantısı düzenledi ve istifa etmeyeceğini açıkladı.

Göstericilerin hukuku çiğnediklerini söyleyen Leung Chun-ying, binaları işgale yönelik bir hareketin polis müdahalesiyle karşılaşacağı uyarısı yaptı.

Hong Kong yönetimi başkanı bölgenin önde gelen hükümet yetkililerinden Carrie Lam'ın öğrencilerle görüşeceğini de söyledi, "Hong Kong yönetimi her zaman siyasi reformları tartışmaya açıktır" dedi.

Meşru seçim istiyorlar

Halkın tepkisi, Çin hükümetinin Hong Kong'un bir sonraki yöneticisini vatandaşların seçmesi taleplerini geçen ay reddetmesiyle başlamıştı. Cumartesi günü alevlenen protestolarda çoğu üniversite öğrencisi yaklaşık 10 bin Hong Konglu, ülkenin finans bölgesindeki ana meydanı işgal etti. Hafta sonu polisle göstericiler arasından çıkan çatışmalarda polis göz yaşartıcı gaz kullanmış, 70’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

AFP, Reuters

HABERE YORUM KAT