1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Hollanda eski başbakanı Dries Van Agt Siyonist İsrail ile ilişkisinden ötürü partisinden istifa etti
Hollanda eski başbakanı Dries Van Agt Siyonist İsrail ile ilişkisinden ötürü partisinden istifa etti

Hollanda eski başbakanı Dries Van Agt Siyonist İsrail ile ilişkisinden ötürü partisinden istifa etti

Hollanda eski Başbakanı Dries Van Agt, uzun yıllar liderliğini yaptığı hükümet ortağı Hristiyan Demokrat Partisi’nden geçtiğimiz günlerde istifa ettiğini açıkladı. İstifa gerekçesinde ise partisinin Filistin karşıtı politikalar izlediğini gösterdi.

30 Haziran 2021 Çarşamba 13:02A+A-

HOLLANDA'DA ONURLU BİR DAVRANIŞ: ZULME SESSİZ KALAMAZDIM!

RÖP: MEHMET BEYHAN / MİLAT

Hollanda’nın en köklü partilerinden olan ve uzun yıllar ülke yönetiminde yer alan “Hristiyan Demokrat Partisi’nden” (CDA) ayrılan eski Başbakan Dries Van Agt ile istifa sürecinin perde arkasını konuştuk. Eski Başbakan Dries, sadece istifa etmekle kalmadı yaptığı açıklamada: ‘’Ne yazık ki, partim Filistin halkının maruz kaldığı zulme yüz çevirdiğini’’ söyleyerek örnek bir tutum ve onurlu bir duruş sergiledi.

Şimdi sizi eski Başbakan ile yaptığımız kısa ama ilgiyle okuyacağınıza inandığımız mülakatla baş başa bırakıyoruz.

- Sayın Başbakan, bizi kırmayıp zaman ayırdığınız için öncelikle teşekkür ederek sorularıma geçmek istiyorum. Partinizden ayrılma gerekçelerinizi basından okuduk ama yine de bizzat sizden duymak istiyoruz. Neden partinizden ayrıldınız efendim?

Ben de ilginize teşekkür ederek sözlerime başlamak isterim. Uzun yıllar hizmetinde bulunduğum partim, maalesef Filistinlilere yapılan zulme karşı sessiz kaldı. Bu kabul edilebilir bir durum değildi benim için. Bu nedenle yapılan haksızlık karşısında daha fazla sessiz kalınmasına dayanamadım.

PARTİM İSRAİL'İN YANINDA

- Peki, parti içinde kalarak bu yanlışları düzeltmek mümkün değil miydi?

Bu hususu birçok kez parti organları içinde dile getirdim ancak uzun yıllar hizmet ettiğim partim, uyarılarımı dikkate almadı. Üzülerek belirtmeliyim ki partim, zulüm gören Filistin halkıyla değil, zulmeden İsrail ile dayanışma içinde oldu. Bu durumun değişeceğine dair umudumu yitirince zor olsa da istifa ederek yapılan yanlışın bir parçası olmak istemedim.

Dries Van Agt, İsrail’in hukuksuzluğu eleştirildiği zaman Avrupa’da bulunan Siyonist lobilerin devreye girerek eleştiri yapan kişilere ‘’antisemitizm’’ damgasını vurduğunu söyledi.

İSRAİL LOBİSİ ÇOK ETKİN

- Birçok Avrupalı liderin açıklamaları İsrail’e dayanışma içinde olduklarını görüyoruz. Bunun sebebi nedir sizce?

Bütün Avrupalı liderler adına kesin olarak konuşmak istemem ama gittikçe İsrail lehine yaygınlaşan bir eğilimin olduğu da doğru bir tespittir. İsrail lobileri Avrupa’da, Müslümanların aleyhine propaganda yapıp negatif bir algı oluşturuyorlar. İsrail’e yönelik en ufak bir eleştiri söz konusu olduğunda hemen sustururlar.

- Nasıl susturur?

İsrail’in hukuksuzluğu her eleştirildiğinde Avrupa’da bulunan Siyonist lobiler hemen o kişilere ‘’antisemitizm’’ damgasını vurur. Böylece hem işlenen cinayetler gizlenmeye çalışılır hem de eleştirmeyi düşünenler, baskı altına alınarak cesaretleri kırılmak istenir. AB ve AB’nin üyesi Hollanda hatta bütün dünya Filistin’deki adaletsizliğin ve korkunç sefaletin devam etmesinden kısmen sorumludur.

Dries Van Agt, İsrail'in işgal topraklarında tarım yaptığını belirterek İsrail menşeili meyve ve sebzelerin alınmaması gerektiğini düşünüyor.

DÜNYA GERÇEĞİ GÖRMELİ

- İsrail gerçekleştirdiği saldırıları hukuka uygun olduğunu söylüyor?

İsrail ne uluslararası hukuku ne insan haklarını umursuyor. Dünyanın artık bu gerçeği görmesi gerekir. İsrail’in bu tutumu kabul edilebilir bir tutum değildir. Bakınız İsrail, işgal ettiği topraklarda meyve ve sebze üretip dünyaya ihraç ediyor. Vicdan sahibi hiçbir ülke bu ürünleri alıp yememesi gerektiğini düşünüyorum. O sebzelerin yetiştiği topraklara Filistinli halkın kanı, gözyaşı ve acısı bulaşmıştır.

İSRAİL'İN ATOM BOMBALARI VAR

- Avrupa’nın İsrail'e bakışı nasıldır?

Bu oldukça önemli bir sorudur Sayın Beyhan. Zira Avrupalı insanların zihninde birçok Arap devletlerinden oluşan ‘’Ortadoğu’’ denilen bir coğrafya var ve bu coğrafyanın içinde bir de küçücük bir İsrail var. Hâlbuki bu doğru değildir. İsrail, ‘’Ortadoğu’da’’ barışı bozan, çok sayıda atom bombası bulunduran en tehlikeli ülkedir.

- Sizin gibi deneyimli bir siyasetçi ile konuşma fırsatı bulmuşken son olarak Türkiye-Hollanda ilişkilerini sormak istiyorum. Özellikle son yıllarda neden Hollandalı bazı yetkililer Türkiye aleyhinde açıklamalar yapar?

Türkiye sadece Hollanda için değil tüm Avrupa için önemli bir ülkedir. Türkiye son derece dinamik ve gelişen bir ülke. Gelişen bir Türkiye’yle iyi ilişkilere sahip bir AB ve Hollanda bundan kazançlı çıkacaktır. Bizim bir atasözümüz var: ‘’ An old rat won't go into the trap’’ anlamı ‘’yaşlı fare tuzağa düşmez.’’ Sadece Hollanda değil, tüm Avrupa ülkeleri İsrail’in tuzağına düşmemeli Türkiye ile ilişkilerini iyi tutmalıdır.

- Sayın Başbakan bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Ben de teşekkür ederim sizin ve Milat gazeteniz aracılığıyla ben de Türk halkına selamlarımı yolluyorum.

ACIMAZSIZLIĞA DAYANAMADIM

Yakşalık 50 yıldır CDA üyesi olan 90 yaşındaki Dires van Agt, "Partimin, Filistin halkına karşı acımasızlığına artık dayanamadım. CDA'nın hukuktan, adaletten ve baskı altındaki insanlarla dayanışmadan yana olacağına ilişkin umudumu kaybettim" dedi.

Netanyahu savaş suçlusu demişti

Dries  Van Agt, 1971 yılından 1977 yılına kadar Hollanda'da 6 yıl Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 1977-1982 yılları arasında ise Başbakan olarak görev aldı. van Agt, 2016'da dönemin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu "savaş suçlusu" olarak nitelendirmiş ve yargılanması gerektiğini söylemişti.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum