1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. HİNDİSTAN

  4. Hindistan'daki başörtüsü yasakları feminizm ile ilgili değil 'çoğunlukçu zorbalık!'
Hindistan'daki başörtüsü yasakları feminizm ile ilgili değil 'çoğunlukçu zorbalık!'

Hindistan'daki başörtüsü yasakları feminizm ile ilgili değil 'çoğunlukçu zorbalık!'

Hindistanlı gazeteci Fatima Khan Al Jazeera’ye verdiği demeçte Hindistan’daki başörtüsü yasakları ve genç kızlara yapılan saldırılar için, “Bu kesinlikle feminizm ile ilgili değil. Açıkça bir saldırı. Çoğunlukta olanların uyguladığı bir zorbalık” dedi.

27 Şubat 2022 Pazar 10:03A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Gazeteci Fatima Khan, Al Jazeera ekranlarından yaptığı görüşmede, yaşanan zulme karşı retorik açıklamalar ile yetinenleri şu sözlerle eleştirdi: Defalarca tekrar etmek gerekiyor: Hindistan'daki "başörtüsü tartışması" bir tür feminist tartışma değil, kimsenin bu söylemi alıp başkalarını kandırmasına izin vermeyin. Bu, çoğunlukçu zorbalık ve tacizle ilgili bir şey.

Khan görüşlerini açıkça aktarırken Hindistan’daki başörtüsü yasaklarını kendilerince farklı tartışma zeminlerine çekmek isteyenlere, “Müslüman kız öğrencilere saldıran erkekleri gördünüz. Onların yaptıklarını hiçbir şekilde açıklayamayız. Onların savunmaları ve iddiaları kesinlikle feminist düzlemde ele alınamaz. Yaşananları da hiçbir feminist argüman açıklayamaz. Yaşanan tartışmaları da feminist argümanlar üzerinden değerlendiremezsiniz. Onlarca yıldır devam eden bir sorundan, baskıdan bahsediyoruz ve hiçbir sağlam bahaneleri yok yasaklar için. ” dedi.

Sih ve Hindu çetelerin kafalarına taktıkları ‘safran örtü’ye hakaret ettikleri gerekçesiyle Müslümanların başörtüsü takmamaları gerektiği söylemleri için Fatima Khan, “Saldırılarda ve tacizlerde bulunan Hindu erkeklerin tavırlarını feminist söylemler üzerinden yorumlamak tamamıyla bir yalan olur. “Nasıl olurda başörtüsü takarlar” diye baskıya maruz kalıyor kızlar.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Hindistan’ın Karnataka eyaletinde başörtüsü yasağı

Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlandı.

Karnataka'da diğer okullarda da Müslüman kız öğrencilerin başörtülü derslere girmesi üzerine Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.

Udupi'deki okul yöneticileri, hükümet yetkilileri ile öğrenci ve aileleri arasında 19 Ocak'ta yapılan toplantıda bir çözüme varılamamış, 5 kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı.

Eyalet hükümeti, 26 Ocak'ta uzman paneli kurmuş; panel görüşünü bildirene kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi istenmişti.

Başörtülü öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurarak başörtüsünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu savunmuştu.

Mahkeme, başörtüsü gerginliğinin yaşandığı eyalette öğrencilerin konuya dair karar açıklanıncaya kadar başörtüsüyle okullara giremeyeceğini bildirmişti.

HABERE YORUM KAT