1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hindistan'da Müslüman karşıtlığı müzikle işleniyor
Hindistan'da Müslüman karşıtlığı müzikle işleniyor

Hindistan'da Müslüman karşıtlığı müzikle işleniyor

“Hindistan Hindularındır, Müslümanlar Pakistan’a” sözleriyle yapılan Hintçe şarkılarda Müslümanlık karşıtı söylemler geniş kitlelere ulaştırılmaya çalışılıyor.

02 Haziran 2022 Perşembe 14:41A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle giriyor olmaları tartışmaları başlattı. Karnataka eyaletindeki diğer okullarda da Müslüman kız öğrencilerin başörtülü derslere girmesi üzerine Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başladı. Sokaklarda Müslüman öğrenciler taciz edilmeye, okullara alınmamaya başlandı.

Udupi'deki okul yöneticileri, hükümet yetkilileri ile öğrenci ve aileleri arasında 19 Ocak'ta yapılan toplantıda bir çözüme varılamayınca 5 kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı. Eyalet hükümeti, 26 Ocak'ta uzman paneli kurmuş; panel görüşünü bildirene kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi gerektiğini savunmuştu. Başörtülü öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurarak başörtüsünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu savunmuştu. Ancak mahkeme de Hindu milliyetçiliği ile aynı fikirde olduğunu beyan ederek başörtüsü ile okullara girilmesine izin verilmemesini doğru bulduğunu açıklamıştı.

Başörtüsü tartışmaları ile yeniden alevlenen İslam karşıtlığı, Hindistan’ın yerel müzisyenlerinin yaptığı müziklerde de işlenmeye başlandı. Uzmanlar, ana akım müzik haline henüz gelmeyen ancak kısa süre içerisinde; karşı çıkılmadığı taktirde İslam düşmanlığının işlendiği müziklerin yaygınlaşacağından ve bunun da tehlikeli sonuçlar üretebileceğinden endişeli olduklarını belirtiyor.

“Onlara[Müslümanlara] sınırlarını hatırlat”, “Hindistan Hindularındır, Müslümanlar Pakistan’a” gibi şarkıları Müslümanların yoğun bulundukları alanlarda çalmaya başlayan Hindu aşırı sağcıların, Müslüman mahallelerinde terör estirmeye çalıştığı kayıtlara geçti.

Birçok Müslüman mahallesinde geçit ve tören düzenleyen aşırı sağcı Hindular, Müslümanlara yönelik hakaret ve aşağılayıcı söylemlere başvurarak gerilimi arttırmayı amaçlıyor.

Al Jazeera tarafından hazırlanan video haberde de görüldüğü üzere Müslüman mahallelerinde hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yapılan etkinliklerde, Müslümanlara karşı galiz küfürler savruluyor. Hindistan hükümetinin, Hindu milliyetçiliğini desteklediği görülürken, ülkede yeni bir çatışma aracı olarak Hint-Müslüman karşıtlığı oluşturulmaya çalışıldığı basına yansıyor.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum